Tassua ja terapiaa

Kun poliisikoira Lucky antaa tassua, se antaa myös lohtua, myötäeloa ja rauhoittavaa lääkettä. Se on yksi kolmesta Belgian poliisin apuna palvelevasta psykososiaalisesta tukikoirasta ((f)luisterhond, chien de confidences). Lucky on toukokuussa 2020 syntynyt kultainen noutaja ja pentuna sen otti hoteisiinsa liégelainen Os’mose, yhdistys, joka kouluttaa tukikoiria.  Yli 15 kuukauden oppijakson aikana sille opetettiin poliisikoiran perustaitoja sekä valmiuksia toimia ihmisten kanssa erilaisissa tilanteissa kuten liikennevälineissä, juhlissa, markkinoilla, jne. Kun Lucky oli 18 kuukautta vanha, todettiin, että sen lahjat sopivat parhaiten tukikoiralle ja niinpä se spesialisoitui alalle. Brysseliläisen Elsenen poliisiaseman muonavahvuuteen se liittyi elokuun alussa 2022. 

🐕

Lucky on ollut tämän syksyn aikana jo noin 40:ssä kuulustelussa. Syyskuussa se oli tiukassa paikassa, kun se avusti todistajia vuoden 2016 terroristi-iskujen oikeudenkäynnin alustavissa kuulemisissa. Luckyn partneri Emy Maerens kertoi TV-uutisissa, että kuulustelupäivinä hauva on rättiväsynyt ja nukkuu loppupäivän toimiston lattialla, vaikka muuten onkin hyvin eloisa. Asiakkaiden tukeminen sekä heidän tunteidensa ja ahdistustensa prosessointi on hyvin tärkeää mutta raskasta hommaa. 

🐕

Belgian ensimmäinen psykososiaalinen tukikoira Switch aloitti hommat vuonna 2018 Brysselin pohjoisessa poliisipiirissä Schaarbeekissä. Switch on labradorin ja berninpaimenkoiran sekoitus. Idea saatiin Quebecistä, sillä kanadalaisilla poliiseilla on ollut vastaavanlaisia palveluskoiria jo useamman vuoden ajan.  Ensimmäinen tukikoira hankittiin avustamaan poliiseja mm. perheväkivaltatapausten käsittelyissä ja se auttaa lapsia juttelemaan tutkijoiden kanssa vähentämällä kuulustelun aikaista sekä sen jälkeistä stressiä ja ahdistusta.  Ensimmäisen vuoden aikana Switch oli mukana yli 60:ssa kuulustelussa. Se vieraili myös koululla selvittämässä kiusaamistapausta.

🐕

Psyykkisen ja tunnepuolen tukityötä tekevät koirat ovat vielä melko harvinaisia. Sen enempää Belgian tukikoiraliiton BADF:n sivulta (https://www.badf.be/NL/homeNL.html ) kuin Suomen Kennelliiton hyötykoiralistasta ei löydy aivan vastaavaa koiratyyppiä. Suomessa kaiketi lähimpänä ovat ”kasvatus- ja kuntoutuskoirat” sekä ”Ressu-tukikoirat”.  Niinpä on mahdotonta tietää tarkasti kuinka paljon yksityisillä ihmisillä on tällaisia koiria. Ei ole myöskään kattavaa ohjeistusta miten niihin pitäisi suhtautua, joten riippuu julkisten tilojen ja esim. lentoyhtiöiden omista säännöistä sallitaanko tukikoiran seurata omistajaansa paikkoihin, joihin koirilta on normaalisti pääsy kielletty. 

🐕

Tukikoiratoiminta saanee lisää julkisuutta maaliskuun 2016 terroristi-iskuja puivassa oikeudenkäynnissä. Oikeudenkäynti alkaa joulukuun alussa ja Zaventemin ja Maalbeekin uhrien ja todistajien kuulemiset ovat ohjelmassa tammikuun lopussa ja helmikuun alussa. Silloin on myös Luckyn työlista hyvin buukattu. Se tulee olemaan ensimmäinen kerta, kun belgialaisessa oikeussalissa todistajilla on henkisenä tukenaan koira. 

Kommentit

Suositut tekstit