Ikä on vain numero

Belgian ja koko Benelux-alueen vanhin asukas Marcelle Lévaz nukkui pois sunnuntaina 13. marraskuuta. Hän oli kuollessaan 111 vuotias ja kautta aikojen vanhin väestökirjoista löytyvä belgialainen.  Marcelle Lévaz syntyi vuonna 1911 Braivesissa, joka sijaitsee Liègen maakunnassa noin puolessa välissä Liègeä ja Namuria. 

💯

Ammatikseen rouva Lévaz valmisti hattuja ja asui kotonaan aina 108-vuotiaaksi saakka. Viimeiset kolme elinvuottaan hän asui hoivakodissa Remicourtissa parinkymmenen kilometrin päässä synnyinpaikaltaan. Hän rakasti suklaakonvehteja, joita kuluikin jopa pari kiloa kuukaudessa. Myöskin lasillinen Galipettea, paikallista mansikanmakuista aperitiivia, maistui silloin tällöin. Uutisissa tai haastatteluissa ei mainita, oliko hänellä ollut puoliso, mutta lapsia ei ainakaan ollut. Hoivakodissa hänellä oli kaverinaan mm. samasta kylästä kotoisin ollut 100-vuotias naapurin tyttö.  

💯

Kaikkiaan Belgiassa on ollut 19 yli 111-vuotiasta henkilöä.  Yli satavuotiaita on nykyään 2 500 eli noin tuhat enemmän kuin vuonna 2010. Lukumäärä kasvaa siis kovaa vauhtia ja arvioiden mukaan Belgiassa tulee vuonna 2050 olemaan noin 8 500 henkilöä, joiden ikä kirjoitetaan kolminumeroisena. Naiset hallitsevat tilastoa selvästi, sillä vain 20 % satavuotiaista on miehiä. Ero johtuu mm. sydän- ja verisuonisairauksista ja toisesta maailmansodasta. Sukupuolten välisen suhteen arvioidaan tasoittuvan lähivuosikymmeninä ainakin, jos uutta suursotaa ei tule. 

💯

Marcelle Lévazin kruunun Benelux-maiden vanhimpana henkilönä peri Magdalena Janssens. Hän syntyi maaliskuussa 1912 Anverpenissä ja asuu nykyään Zandhovenissa Antverpenin itäpuolella. 

Kommentit

Suositut tekstit