Kumppani viimeiselle matkalle

Haluaisitko lemmikkisi mukaan viimeiselle matkalle? Valloniassa se on pian laillista, sillä uusi asetus lemmikkieläimen hautaamisesta omistajansa kanssa tulee voimaan ensi vuoden syksyllä. Tarkoitus ei ole aloittaa uutta ja ennennäkemätöntä käytäntöä, vaan kirjoittaa säännöt tavalle, joka on jo sallittu joillain hautausmailla. Ongelmana on nähty juuri se, että yhdessä kunnassa yhteishautaus voi olla sallittua ja jossain toisessa taas ei. Paljon liikkuu myös vääriä tietoa ja huhuja mikä on OK ja mikä ei taas käy ollenkaan laatuun. Asunto- ja paikallishallintoministeri Christophe Collignon (Vallonian sosialisti) totesi viime viikolla TV:ssä, että sekavaa tilannetta pitää selkeyttää ja toisaalta mukautua siihen, että lemmikkieläimet ovat yhä tärkeämpiä kumppaneita ihmisille. 

🐱🐕

Vallonian hallitus haluaa selkeyttää ainakin seuraavia juttuja: millä tavalla tahto tulla haudatuksi eläimen kanssa pitää ilmaista, saako elävän lemmikin lopettaa omistajan kuoltua, miten hautaaminen käytännössä tapahtuu ja mitkä eläimet lasketaan lemmikeiksi. 

Kirjallinen tahdonilmaus (esimerkiksi testamentissa) on toivottava, mutta sitä ei aiota säätää pakolliseksi. Jos esimerkiksi vainajan leski vakuuttaa, että hänen puolisonsa halusi lemmikin hautaan, pyyntöön suostutaan ilman, että siitä olisi mustaa valkoisella. 

On ollut joitakin harvoja tapauksia, joissa hautajaisia valmisteleva perhe on vienyt vainajan koiran tai kissan lopetettavaksi, mistä eläinlääkärit ovat poikkeuksetta kieltäytyneet. Nyt tämä aiotaan yksiselitteisesti kieltää ja sallia vain aiemmin kuolleen ja tuhkatun eläimen hautaus. 
 
Eläimen tuhkauurnan pitää sopia samaan hautaan tai holviin vainajan kanssa ja molempien hautaus on toimitettava yhdellä kertaa.

Mikä on sitten lemmikkieläin? Ministerin tiedottaja Olivier Rubay totesi, että uusi säädös ei sisällä listaa sallituista lajeista. Hän kiinnitti huomiota yllä mainittuun ehtoon, jonka mukaan eläimen tuhkien täytyy sopia vainajan hautapaikkaan. Jos mukaan halutaan esimerkiksi hevonen, tuhkista voi haudata vain osan.  Vallonian sosiaaliministeriön sivulta löytyy seuraava määritelmä: Lemmikkieläimiä ovat koirat, kissat, hevoset, linnut, hamsterit, kalat, kanat, kilpikonnat, kanit, fretit ja vuohet, eikä niitä pidä sekoittaa maatalouseläimiin (Chiens, chats, chevaux, oiseaux, hamsters, poissons, poules, tortues, lapins, furets et chèvres sont reconnus comme animaux de compagnie par opposition aux animaux de ferme.). Lista ei selvästikään ole täydellinen puuttuvathan siitä esimerkiksi marsut ja toisaalta ainakin minun on vaikea ymmärtää, miksi kanat ja vuohet on mainittu, mutta hanhia tai possuja ei. 

🐱🐕

Jos Vallonia sallii lemmikkien ja niiden omistajien yhteishautaukset, mikä on tilanne muualla? Brysselissä yhteishautaukset aiotaan mainita uudessa eläinsuojelulaissa, jonka valmistelu on loppusuoralla. Laissa on paljon tärkeämpiä ja kiistanalaisia eläinten hyvinvointiin liittyviä asioita, joten sen käsittely ja voimaantulo voi vielä kestää. Flanderissa tilanne on aika lailla sama kuin Valloniassa nyt eli laki ei kiellä eikä salli yhteishautauksia. Hautauksia kaiketi tapahtuu jonkin verran, mutta hyvin matalalla profiililla siten, että pieniä määriä lemmikin tuhkaa saatetaan haudata vainajan mukana. Nyt, kun Vallonia ja Bryssel aikovat laillistaa hautaukset, on kuulunut ääniä, että Flanderiinkin pitäisi saada vastaava laki. Voi tosin kulua useampi vuosi ennen kuin koko maassa on yhteneväiset säännöt.

Kommentit

Suositut tekstit