Roskaa, roskaa

Ranskankielinen yleisradiokanava RTBF esitti tällä viikolla dokumentin juomapullojen ja –tölkkien kohtalosta ja kohtelusta Belgiassa. Seuraava pakina perustuu pääosin ohjelmassa esitettyihin tietoihin.

🔄

Belgiassa ei ole yleistä muovipullojen ja metallitölkkien palautuspanttia, vaikka täällä voi toki viedä tietyt lasipullot kauppojen palautuspisteisiin. Nykyisin ainoa syy olla heittämättä purkkeja luontoon on vastuullisuus ja terve järki, minkäänlaista taloudellista kannustinta ei ole.  Tuleeko tänne panttimaksu lähivuosina, kas siinäpä kiistan aihetta kerrakseen. 

🔄

Pian 30 vuotta täyttävän direktiivi pakkauksista ja pakkausjätteistä (94/62/EY) velvoitti jäsenvaltioita järjestämään pakkausjätteiden keräyksen ja kierrätyksen. Konstit jätettiin jäsenvaltioiden itse mietittäväksi ja useassa maassa pullojen ja tölkkien keräämistä tuetaan panttimaksun avulla. Kun Hollannissa ryhdyttiin maksamaan kaikenlaisten muovipullojen palautusmaksua vuonna 2021, rohkeimpien arvioiden mukaan luontoon ja kaduille heitettyjen muovipullojen määrä putosi vuodessa 40%. 


Belgiassa ei yleistä panttijärjestelmää haluttu, vaan päätettiin luottaa teollisuuden omiin ratkaisuihin. Kauppa ja teollisuus alkoivat vuonna 1994 pyörittää firmaa nimeltä ”Fost Plus”, joka sai monopolin pakkausjätteiden käsittelyssä ja joka toi markkinoille kuuluisan sinisen säkkinsä. Pussin käyttö perustuu vapaaehtoisuuteen ja siihen voi heittää purkkinsa, pullonsa ja tölkkinsä. Järjestely ei ole kovin vedenpitävä, sillä Vallonian jätehuoltoviranomaisten ja vapaaehtoisyhdistysten mukaan maastosta löytyy vuosittain tonnikaupalla siniseen säkkiin kuuluvaa jätettä. 

🔄

Laajaa panttimaksujärjestelmää on ehdotettu useita kertoja. Innokkaimpia asian ajajia ovat maanviljelijät, joiden hommia roskaaminen haittaa paljon ja joille siitä tulee lisäkuluja. Vilkkaimpien teiden ja vaelluspolkujen varsilla sadonkorjuuseen pitää valmistautua korjaamalla pelloilta ensin ei-toivottua satoa, muovipulloja ja metallitölkkejä. Eläimille ne ovat vakava vaara ja vuosittain keskimäärin 3000 lehmää kuolee nieltyään erilaisia sirpaleita. Eläinlääkärit asentavat joillain maatiloilla metallinkerääjämagneetteja lehmien vatsoihin estääkseen purkinpalasten tappavan kiertelyn ruoansulatuksessa. Muita maanviljelijöiden käyttämiä konsteja ovat mm. teiden ja polkujen varsille jätetyt peltokaistat, joille viljelijät eivät kylvä mitään, mikä on tietenkin pois tienesteistä.  Jotkut käyttävät robottilennokkeja, joiden avulla he paikallistavat purnukat pelloiltaan ja keräävät ne sitten käsipelillä pois. Lennokkilento maksaa noin 50 euroa hehtaarilta plus kerääjien palkat tai oma työaika, joten eipä ole halpaa lystiä sekään. 

🔄

Kun Vallonian hallitus keskusteli joitakin vuosia sitten panttimaksusta, kauppa ja teollisuus harasivat kovasti vastaan saaden hallituksen lupaamaan, ettei panttimaksua tule ainakaan ennen vuoden 2022 loppua. Vastalahjaksi bisnes lupasi tukea yhdistystä, joka kerää roskia luonnosta. Yhdistyksen vapaaehtoiset ovatkin olleet ahkeria ja keräsivät esim. keväällä ja kesällä 2022 teiden varsilta ja pelloilta noin 250 tonnia roskia.

Fost Plusin mukaan panttijärjestelmään siirtyminen aiheuttaisi elintarvikebisnekselle satojen miljoonien eurojen lisäkulut. Niinpä Fost Plus aikoo hypätä suoraan tulevaisuuteen ja tuoda kansalaisten ihmeteltäväksi ”digitaalisen panttijärjestelmän”. Jokainen voinee tulevaisuudessa skannata kännykkäsovelluksella koodit tyhjistä pulloista ja tölkeistä, jonka jälkeen rahat maksetaan suoraan pankkitilille. Sitä, mitä roskille skannauksen jälkeen tapahtuu, ei valvo kukaan. Suosituksen mukaan ne pitäisi pudottaa siniseen säkkiin, mutta ne voi halutessaan heittää kadulle, tielle tai pellolle niin kuin tähänkin saakka. Fost Plus ja Namurin kaupunki kokeilevat parast`aikaa järjestelmää, jossa namurilaiset voivat skannata tyhjien purkkien viivakoodeja kännykällään ja saada palkkioksi alennuksia tai ilmaispalveluita kaupungin kaupoissa ja ravintoloissa. Toimittajien haastattelemat paikalliset eivät juurikaan tunteneet systeemiä eikä oikeastaan kukaan ollut sitä käyttänyt. 

🔄

Samaan aikaan, kun Fost Plus kehittelee digitaalista maksujärjestelmäänsä, Vallonian hallitus on tilannut tutkimuksen pullo- ja purkkipantista; miten sen voisi käytännössä järjestää ja mitä se maksaisi kuluttajille ja bisnekselle.  Tutkimus valmistuu kesäkuussa 2023 ja jos se suosittelee panttijärjestelmää kohtuuhinnalla, seuraa mielenkiintoinen kädenvääntö poliitikkojen ja ideaa kynsin hampain vastustavan teollisuuden välillä.

Kommentit

Suositut tekstit