Belgian luonto tutuksi

Käytiin viikonloppuna elokuvissa. Ellu tarjosi paljon jännitystä ja romantiikkaa, vaikkei ollutkaan kansainvälinen menestyshitti.  Onze Natuur (Notre nature, Luontomme) on kunnianhimoinen yritys tarjota katsojien ihmeteltäväksi korkeatasoinen kuvaus Belgian floorasta ja faunasta. Väitetään, että se olisi ensimmäinen näin laadukas ja laaja-alainen dokumentti. Vajaat puolitoistatuntinen leffasaliversio julkaistiin syyskuun lopulla ja vuoden 2023 alkupuolella esitetään seitsenosainen televisiosarja. Projektista voi kiittää myös koronaa, sillä se pakotti joukon maailmalla touhunneita belgialaisia luontokuvausammattilaisia tekemään hommia kotimaassaan. Lisäksi liikkumisrajoitukset herättivät kansalaisten kiinnostuksen kotimaan luontoon ja matkailuun. 

🐰

Materiaalia kuvattiin kahden ja puolen vuoden aikana yhteensä 900 päivää eri puolilla Belgiaa lähinnä luonnonsuojelualueilla. Tuotantofirma Hotel Hungarian pääyhteistyökumppanit olivat Flanderin suurin luonnonsuojelujärjestö Natuurpunt, Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos (Flanderin luonnonsuojelusta vastaava virasto) ja Flanderin yleisradio VRT. 

Elokuvan näki ensimmäisen viikon aikana yli 25 000 katsojaa ja se oli syyskuun viimeisen viikon listaykkönen Flanderissa. Vaikka meidän lähiteatteri esittää sitä vain kahdesti viikossa (kerran flaamiksi ja kerran ranskaksi), olin silti yllättynyt miten paljon väkeä paikalla oli, onhan kyseessä ”vain” dokumentti. Esityksen alku myöhästyi lippujonon pituuden vuoksi, joten eipä ole suosio ainakaan vielä laskemaan päin. 

🐰

Elokuva on mielenkiintoinen sekoitus toisaalta vanhanaikaista luontokuvausta kiima-ajan tappeluineen ja kopulaatioineen sekä peto-saalis yhteenottoineen ja toisaalta nykyaikaista David Attenburghin tasoista kaunista kuvakerrontaa. Filmissä on upeita pätkiä veden ja maan alta, millimetrin tarkkaa kuvausta pikkuruisista ötököistä ja ennennäkemättömiä kuvakulmia tutuista kaloista, linnuista, oravista, ketuista, majavista, jne. Faktoja vedellään hyvin leveällä pensselillä, mutta päämääränä onkin tarjota katsojille vau-elämys; näin hienoja maisemia ja eläinmaailman ihmeitä löytyy melkein jokaisen kotiportilta.  Kuten filmin nettisivulla todetaan, tavoitteena on saada 11 miljoonaa belgiä ymmärtämään, kuinka paljon heillä on aihetta olla ylpeitä maastaan. Biologian tai maantiedon tenttiin en ryhtyisi tällä filmillä valmistautumaan, mutta asiatiedot onkin keskitetty Onze Natuur -nettisivuille ja kirjasarjaan. Niihin tutustumalla saa aimo annoksen luontotietoutta. Television dokkarisarjaa kannattaa myös odotella vesi kielellä. 

🐰

Jos edellä kuvatut perustelut eivät riitä, mainitaanpa vielä yksi lisäkannustin mennä katsomaan tämä hieno elokuva.  Keskeisessä roolissa esiintyy Euroopan isoin kovakuoriainen tamminkainen eli tammihärkä, joka on hyvin uhanalainen ja jonka suojeluun käytetään yksi euro jokaisesta pääsylipusta.  Siispä kaikki kynnelle kykenevät hopi hopi elokuviin!

Kommentit

Suositut tekstit