Krysanteemien aikaan

Marraskuun 1. vietettävä pyhäinpäivä ja sitä edeltävät päivät olivat perinteisesti yksi kukkakaupan vuotuisista huippuhetkistä. Ei ihan äitienpäivän tai pääsiäisen veroinen, mutta hyvin suosittu kuitenkin. Nykyisin kaupankäynti on vähentynyt, eikä kukkakauppiaiden kannata laskea syksyn bisneksiään krysanteemimyynnin varaan. 

💐

Krysanteemista tuli aikoinaan pyhäinpäivän kukka osittain omasta ansiostaan ja osittain ”poliittisella” päätöksellä. Kun ensimmäisen maailmansodan päättymisestä oli kulunut vuosi, pääministeri Georges Clemenceau pyysi ranskalaisia muistelemaan kaatuneita läheisiään kukittamalla heidän hautojaan. Koska krysanteemi kukkii myöhään syksyllä ja kestää jopa pientä hallaa, se sopi hyvin hautakukaksi marraskuun 11. päivä, jolloin sodan päättymistä juhlitaan.  Krysanteemikauppa vilkastui nopeasti ja koska aselepo- ja pyhäinpäivillä on alle kaksi viikkoa väliä, ryhdyttiin haudoilla käynnillä ja kukkien laskemisella kunnioittamaan kaatuneiden lisäksi myös muiden läheisten muistoa.  

💐

Tapa levisi nopeasti Belgiaan ja täälläkin nimenomaan krysanteemi on ollut suosituin kukka. Niitä on yleensä kaksi kolmasosaa kaikista pyhäinpäivän hautakukista. Belgiasta tuli myös merkittävä krysanteemien tuottaja. Nykyisin täällä kasvatetaan syyssesongin myyntiä varten yli 12 miljoonaa kukkaa vuodessa (niistä 95% Flanderissa), kun Ranskassa vastaava luku on 30 miljoonaa. Belgian tuotannosta osa viedään eteläiseen naapuriin.  

💐

Kuten alussa mainitsin, pyhäinpäivän kukkakauppa on ollut viime vuosina hiljenemään päin. Lehdessä haastateltu tournailainen kauppias kertoi, että neljäkymmenvuotisen uransa alkuvuosina hän saattoi tilata syksyn myyntiin jopa tuhat krysanteemia, nyt riittää 50. Hänen mukaansa käyrä on ollut laskeva jo jonkin aikaa ja syiksi hän näki markettien hintakilpailun ja sen, että haudoilla käynti alkaa olla uhanalainen kansanperinne.  Hän vie asiakkaiden ostamia kukkalaitteita myös suoraan haudoille ja hänen mukaansa kukkien määrä hautausmailla on vuosien saatossa vähentynyt. Toinen radiossa haastateltu kauppias mainitsi, että tänä vuonna on kaupanteko hänen liikkeessään melkein pysähtynyt. Epäili, että yleinen vyön kiristäminen saa ihmiset säästämään tämän kaltaisista ostoksista varsinkin, kun kukkien hinnat ovat nousussa kustannusten kasvun vuoksi.

💐

Jottei tämä tarina olisi liian alakuloinen, lopuksi vähän positiivisempia uutisia. Liègen läheltä Hervestä löytyy mansikanviljelijä, joka on parina viime vuonna lisännyt repertoaarinsa krysanteemit. Hän kasvattaa kerralla tuhatkunta kukkaa, jotka myydään suoraan tilamyyntinä. Hänkään ei lähde markettien kanssa hintakilpasille, mutta lähituotannon ystäviä löytyy sen verran, että koko tuotanto käy hyvin kaupaksi. Vähemmän tosin hautausmaille ja enemmän syksyisten pihojen koristeiksi.

Kommentit

Suositut tekstit