Juhlan aika!

Tiistaina 27. syyskuuta kaikki ranskankieliset koulut, opistot ja yliopistot sekä osa virastoista lomailevat. Eri puolella Valloniaa ja Brysseliä järjestetään konsertteja ja elokuvanäytöksiä perjantaista 23.9. alkaen melkein kuukauden loppuun saakka. Kaikkiaan juhlakalenterista löytyy yli 60 tapahtumaa (https://lafete.cfwb.be/main-event).

🎈🎉


Mitäs me tämän viikon ajan oikein juhlimme? Vuonna 1971 perustettua ranskankielistä yhteisöä, joka muutama vuosi perustamisensa jälkeen päätti juhlia olemassaoloaan syyskuun 27. päivä. Yhteisö brändättiin jokunen vuosi sitten uudelleen ja tunnetaan nykyään nimellä ”Vallonian ja Brysselin federaatio”. Sen vastuulla on ranskankielisen koulutuksen ja kulttuuritoiminnan järjestäminen nimessään mainituilla alueilla. (Yhteisön syntyhistorian ja nimeen liittyvät poliittiset kuviot löydät pakinasta "Belgian malliin" https://brabantinleijona.blogspot.com/2021/02/belgian-malliin.html).

 🎈🎉

Vuosijuhlan päivämäärä on poimittu itsenäistymisvuoden 1830 tapahtumista. Heinäkuun vallankumous Ranskassa innosti belgejä vaatimaan vapautta Alankomaiden kuninkaan Vilhelmin ”ikeestä”, kun katovuosikin aiheutti ruoan puutetta ja hintojen nousua. Mellakat kiihtyivät elo-syyskuussa ja kuninkaan poika Frederik marssi armeijoineen Brysseliin. Brysseliläisten kokoama kaarti ajoi kuitenkin hollantilaiset käpälämäkeen syyskuun 27. päivän vastaisena yönä ja itsenäisyys julistettiin 4. lokakuuta. 


🎈🎉


Syyskuun 27. oli Belgian kansallispäivä vuoteen 1890 saakka, jolloin hollantilaisille pottuilu päätettiin lopettaa ja siirrettiin itsenäisyysjuhlat heinäkuun 21. päivään (Leopold I:n kruunajaispäivä). Kun ranskankieliset palauttivat juhlapäivän kalenteriin 1970-luvulla, heidän perustelunsa oli seuraava: Prinssi Frederikin löylyttänyt Brysselin kaarti sai apujoukkoja Valloniasta, joten päivä sopii mainiosti näiden kahden alueen yhteistyön juhlimiseen. Monet kriitikot ovat huomauttaneet, että tuolla taistelulla oli hyvin vähän tekemistä ranskankielisen kulttuurin kanssa varsinkin, kun ani harva brysseliläisistä tai valloneista puhui tuolloin ranskaa.

 🎈🎉

Koska kyseessä on kielen ja kulttuurin juhla, sekoitetaanpa asioita vielä vähän lisää. Belgian itsenäistyessä vuonna 1830 hallinnon viralliseksi kieleksi otettiin ranska. Sitä ei kuitenkaan puhuttu kansan keskuudessa juuri missään päin maata. Brysselissä ja siitä pohjoiseen puhuttiin hollanninsukuisia kieliä, jotka harmonisoituivat ja sulautuivat hollantiin (jota myös flaamiksi nyky-Belgiassa kutsutaan). Valtakunnan eteläosissa puhuttiin useita romaanisia kieliä, joista valloni oli selvästi yleisin. Ranska ohitti sen vasta ensimmäisen maailmansodan aikoihin. Muistanpa eteläbelgialaisessa maatalossa syntyneen vanhan työkaverini, joka kertoi puhuneensa isovanhempiensa kanssa vallonia. Nykyään vallonia osaa reilut 300 000 ihmistä, joista muutama asuu esivanhempien siirtolaisuuden vuoksi Wisconsinissa ja onpa kielen taitajia löytynyt kaivostyöläisten jälkeläisten keskuudesta Eskilstunasta. 

🎈🎉

Vaikka 27.9.1830 vaikuttaa hiukan kiistanalaiselta lähtöpisteeltä, ei takerruta pikkuseikkoihin, vaan toivotetaan ranskankieliselle yhteisölle iloista juhlahumua!

Kommentit

  1. Anonyymi25/9/22

    Mielenkiintoista, en tiennyt tuosta juuri mitään.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit