Euroopan suurin laivahissi

Viime viikonloppuna vietettiin vuonna 2002 avatun Strépy-Thieu -laivahissin 20-vuotissynttäreitä. Kun rakennus otettiin käyttöön, se oli maailman korkein laivahissi, mutta tämän kunnian siltä vei vuonna 2016 Kiinassa sijaitseva Kolmen rotkon padon laivahissi. Euroopan suurin se on toki vieläkin.  

🚢

Strépy-Thieu´n  hissi on osa ”Canal du centre” -kanavaa, joka avattiin alun perin vuonna 1879. Sitä on luonnollisesti laajenneltu useita kertoja ja neljä alkuperäistä laivahissiä rakennettiin vuosina 1888 – 1919. Uutta hissiä aloitettiin rakentamaan vuonna 1982 ja työt kestivät 20 vuotta. Sen ansiosta kanavassa liikkuva tonnimäärä kymmenkertaistui ja kahdessa vuosikymmenessä hissin kautta on kulkenut 2,5 miljoonaa rekkalastillista tavaraa.

🚢

Rakennelman ylä- ja alavedenpintojen korkeusero on metrin enemmän kuin stadionin tornin korkeus eli 73 metriä ja siitä pääsevät läpi jopa 1350 tonnin alukset. Hississä on kaksi toistensa vastapainona toimivaa allasta, joiden paino voi vaihdella 7200 ja 8400 tonnin välillä. Ne liikkuvat siis samanaikaisesti ylös ja alas 140:n kahdeksan ja puolisenttisen kaapelin varassa.  Matka kestää noin seitsemän minuuttia. Koko hissi- ja kanavakompleksin toinen erikoisuus on läheisen maantien ylittävä kanavasilta, joka on 500 metriä pitkä ja pitää sisällään noin 80 miljoonaa litraa vettä.

🚢

Vanhan kanavan hissit löytyvät UNESCO:n maailmanperintölistalta ja ovat suosittuja turistikohteita. Myös uusi hissi on matkailijoiden mieleen ja sitä käy ihailemassa vuosittain noin 20 000 ihmistä. Lisäksi huviveneitä viedään ylös tai alas keskimäärin 1 700 kertaa vuodessa.  

🚢

Mitäs hissin juhlissa sitten tapahtui? Kaikki tavalliset turistiviihdykkeet, kuten pysyvä näyttely hissin rakentamisesta ja tekniikasta, olivat ilmaisia. Lisäksi järjestettiin opastettuja kierroksia kone- ja valvontahuoneisiin, joihin ei tavallisesti pääse. Vierailijoilla täytetyt veneet kulkivat hississä ylös ja alas pitkin päivää ja polkupyöriä sähköllä ja ilman lainattiin ilmaiseksi koko alueeseen tutustumista varten. Suosio oli suuri ja jonoa oli lauantaiaamusta alkaen. Jos nämä juhlat missasi, seuraavat ovat sitten kymmenen vuoden päästä. 

Kommentit

Suositut tekstit