Takaisin Kongoon

Belgialla on arvioitu olevan hallussaan maailman suurimpia afrikkalaisen taiteen ja esineiden kokoelmia. Nyt se on myös virallista tietoa, sillä pääministeri Alexander De Croo luovutti helmikuun 17. päivä kongolaiselle virkaveljelleen Jean-Michel Sama Lukonde Kyengelle listan Afrikka-museon kongolaisperäisistä kokoelmista.  Inventaariin on kirjattu tiedot yli 84 000 esineestä, jotka on siirretty Belgiaan vuosien 1885 ja 1960 välillä. Listalla mainitut romppeet ovat noin 70 prosenttia museon kaikista kokoelmista. 

💎

Afrikka-museon (aiemmalta nimeltään Kuninkaallinen Keski-Afrikan museo, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, le Musée royal de l’Afrique centrale) alkuperä on vuoden 1897 maailmannäyttely, jota varten kuningas Leopold II rakennutti Tervurenin kuninkaallisen puiston reunaan pienen ”siirtomaapalatsin” (Koloniënpaleis, le palais des Colonies). Palatsissa olleen esineistöä ja bisneksiä esitelleen näyttelyn lisäksi puistosta löytyi afrikkalainen kylä ja joukko kongolaisia, jotka oli tuotu ”näytteille” Kongon vapaavaltiosta. Siirtomaapalatsille pääsi Brysselistä ratikalla tai upeaa kaksiosaista puistotietä pitkin ja siellä kävi yli miljoona vierasta kuuden näyttelykuukauden aikana. Näyttely oli niin suosittu, että se päätettiin muuttaa pysyväksi ja rakentaa sille entistä upeampi rakennus vuosina 1905-1908. Museo suljettiin vuonna 2013 ja avattiin uudistettuna vuonna 2018. Rakennuksen ja näyttelyn remontti herätti laajaa keskustelua sen alkuperästä ja käynnisti myös alussa mainitun inventointihankkeen. 

💎

Kongon vapaavaltio perustettiin vuonna 1885, kun Leopold II sai neuvoteltua alueen itselleen Berliinin siirtomaakongressissa. Ensimmäiset parikymmentä vuotta Leopold hallitsi vapaavaltiota sivubisneksenään erillään Belgian valtionhallinnosta. Vuosisadan alussa syntyi vilkas kansainvälinen keskustelu vapaavaltion asukkaiden kohtelusta ja elinoloista ja niinpä Leopold pakotettiin luopumaan ”omaisuudestaan” vuonna 1908. Kongo muutettiin Belgian siirtomaaksi ja se itsenäistyi yli viidenkymmenen siirtomaavuoden jälkeen kesällä 1960. 

💎

Kun Kongo juhli 60-vuotispäiviään vuonna 2020, kirjoitti kuningas Philippe presidentti Tshisekedi Tshilombolle kirjeen, jossa hän esitti katumuksensa kärsimyksistä, joita Leopoldin ajan väkivalta ja julmuudet olivat kongolaisille aiheuttaneet.  Eikä siirtomaavallan aika ollut Philippen mukaan ollut kovin paljon parempi. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Belgian kuningas tuomitsi näin selvin sanoin menneet tapahtumat. Philippen kirje ja nyt käynnistetty esineiden palautusoperaatio luovat pohjaa kuninkaan visiitille Kongoon 7. maaliskuuta. Se onkin ensimmäinen kuninkaallinen vierailu sen jälkeen, kun Albert II vieraili Kongon 50-vuotisjuhlissa vuonna 2010.  

💎

Mutta takaisin Afrikka-museon kokoelmiin, mitä sillä rintamalla tapahtuu seuraavaksi? Hallitus ilmoitti jo viime vuonna, että tarvitaan laki, jolla näyttelyesineet siirretään Belgian valtiolta yksityiseksi omaisuudeksi niiden myyntiä tai luovuttamista varten. Tällainen laki on nyt vireillä ja parlamentin pitäisi hyväksyä se tämän vuoden aikana. 


Seuraava vaihe on esineiden osittainen palautus, joka toteutetaan kongolais-belgialaisen asiantuntijaryhmän suositusten pohjalta. Siitä tulee valtava operaatio, koska kyse ei ole pelkästään pakkaamisesta, lastaamisesta ja kuljetuksesta vaan esineiden alkuperän ja historiallisen kontekstin selvittämisestä ja loppusijoituspaikasta päättämisestä. Lisäksi Kongon pääministeri pyysi Belgialta apua esineiden huoltamisessa ja säilyttämisessä. Toivottavasti hanke kuitenkin etenee ja Belgia onnistuu keventämään tätä historiansa painolastia. 

Kommentit

Suositut tekstit