Bye bye, tot ziens, au revoir?

Joulukuun 13. päivä viisitoista vuotta sitten oli yksi Belgian ranskankielisen RTBF TV-kanavan ”tähtihetkiä”, jota voi verrata Orson Wellesin radio-ohjelmaan Maailmojen sota vuonna 1938. Tavoitteena oli herätellä keskustelua Belgian yhtenäisyydestä hyvin dramaattisella tempauksella. Poliittinen keskusteluohjelma keskeytettiin erikoisuutisilla, joissa kerrottiin Flanderin julistautuneen itsenäiseksi. Erikoisuutislähetys kesti puolitoista tuntia ja sen aikana kerrottiin mm. kuningas Albertin paosta Kongoon ja alueiden välisten rajojen sulkemisesta, näytettiin ”uutisfilmejä” väkijoukoista Flanderin kunnantaloilla ja rajalle juuttuneesta ratikasta sekä ”haastateltiin” poliitikkoja ja julkkuja (esim. nykyisen pääministerin isää Herman De Croota).  Kaikille Belgian johtaville poliitikoille oli kerrottu ohjelmasta etukäteen.

🚧

Sinne tänne ohjelmaa oli sijoiteltu mainintoja, joiden oli tarkoitus paljastaa katsojille että juttu on huuhaata. Esimerkiksi Brysselin hallituksen sanottiin kokoontuneen hätäkokoukseen Atomiumin kymmenenteen palloon, jota ei ole olemassakaan. Puoli tuntia lähetyksen alkamisen jälkeen lisättiin ruutuun viesti, että tämä on fiktiota. Ohjelman aikana tehdyissä mielipidetiedusteluissa paljastui, että kaikesta huolimatta kuusi prosenttia katsojista uskoi ”uutiseen” aina lähetyksen loppuun saakka. Yleisradion palautepuhelin ja nettisivu kaatuivat ja muidenkin tiedotusvälineiden puhelimet ruuhkautuivat. Ohjelman jälkeen tehdyn gallupin mukaan yli puolet ranskankielisistä piti ohjelmaa huonona ideana tai törkeänä huijauksena. Ohjelman tuottaja välttyi potkuilta, mutta yleisradioyhtiö RTBF sai varoituksen. Ohjelma, siihen liittyvä kirja ja koko kohu tunnetaan nimellä ”Bye Bye Belgium”. 

🚧   🚧

RTBF käynnisti tänä syksynä keskustelun, jolle se halusi näkyvyyttä mukailemalla 15 vuoden takaista nimeä. Uusi kampanja on nimeltään ”Bye-Bye, la démocratie?” ja tarkoituksena on herätellä keskustelua belgialaisesta demokratiasta ja poliittisesta järjestelmästä. Nyt ei olla yhtä provosoivia kuin edellisellä kerralla ja matalasta profiilista johtuen suuren yleisön ja poliitikkojen kiinnostus on ollut vähäistä (ja onhan tässä muutakin mietittävää kuten esim. korona). Kyllä sieltä silti löytyy joitakin hämmästyttäviä ja huolestuttavia juttuja. Hätkähdyttävin hetki taisi olla uutisissa näytetty aktiiviupseerin haastattelu, jossa hän toivoi maailmanlaajuista diktatuuria koska ”ihmiset ovat lapsia”. Entinen senaatin puheenjohtaja ihmetteli televisiossa, miten tuommoinen upseeri voi olla armeijan palveluksessa. 

🚧

Uusi kampanja käynnistyi mielipidetiedustelulla, jonka tuloksista järjestettiin TV-keskusteluja ja julkaistiin uusi nettisivu. Tutkimuksen mukaan vain alle 20 prosenttia belgialaisista pitää nykyistä poliittista järjestelmää hyvänä ja vähän yli puolet ajattelee, että ”onhan se huono, mutta parempaakaan ei ole tarjolla”. Eniten hämmästystä herätti tulos, jonka mukaan 37% kaikista vastaajista ja melkein puolet 25 - 34 vuotiaista haluaisi maan johtoon vahvan miehen tai naisen. Valloniassa vahvaa johtajaa kannatti 43%, Flanderissa 35% ja Brysselissä 32% vastaajista. Koulutuksella oli myös selvä yhteys mielipiteisiin, sillä ”vain” 16% korkeakoulutetuista toivoi nykyisen poliittisen systeemin loppua. 

🚧

Ristiriitaisia vastauksiakin löytyi. Kun ihmisiltä kysyttiin kuka tai mikä vaikuttaa heidän elämäänsä eniten, poliitikot tulivat ykkössijalle. Toisaalta 60% uskoo, että poliitikot eivät voi talouselämän ja ison bisneksen realiteeteille mitään. TV:ssa haastateltu vihreä brysseliläispoliitikko tulkitsi tämän niin, että perinteinen poliittinen toiminta menettää pikku hiljaa merkitystään ruohonjuuritason kansalaisaktivismin ja ylikansallisten bisnes- ja mediajättien puristuksessa. Tämä kehitys korostuu Belgian kaltaisessa maassa, jossa poliittista systeemiä pidetään monimutkaisena ja tehottomana.

🚧

Belgian nykyinen hallitus on ottanut tehtäväkseen ehdottaa valtiosääntöuudistusta tämän vaalikauden aikana.  Uudistuksesta tulee aikanaan järjestysnumeroltaan seiska (ks. blogini https://brabantinleijona.blogspot.com/2021/05/seitsemas-taivas.html). Miten yleisradion käynnistämä keskustelu näkyy hallituksen uudistustyössä? Eipä juuri mitenkään. Näyttäisi siltä että ”Bye-Bye, la démocratie” jää toimittajien, filosofien ja ex-poliitikkojen hommaksi ja valtiosääntöuudistus kulkee omia polkujaan työryhmien ja komiteoiden merkeissä. 

Kommentit

Suositut tekstit