Taisteluni - mitä se on?

Kesäkuun 2. päivä julkaistiin kirja, joka on saanut ranskankielisessä maailmassa paljon huomiota. Kirjakaupoista voi ostaa nyt tuhatsivuisen uuden version Hitlerin ”Taisteluni” kirjasta (Historiciser le mal, Fayard 2021).  Kirjaa ei näy kauppojen näyteikkunoissa eikä hyllyissä, vaan sen saa luettavakseen vain tilaamalla. Hintakin on muhkeat 100 euroa ja tuotto lahjoitetaan natsi-Saksan julmuuksia tutkivalle ja niistä kertovalle brysseliläiselle säätiölle. 

📖

Miksi uusi versio on noin paksu? Koska siinä on tavallaan kolme kirjaa yhdessä, (1) jokaisen kappaleen esittely, (2) alkuperäistekstin uusi käännös ja (3) selitysosat, joilla alkuperäinen teksti liitetään sadan vuoden takaisiin tapahtumiin. Kirjaa on kuvattu myös eräänlaiseksi ”Taisteluni” kirjan faktantarkastukseksi ja sitä on ollut kirjoittamassa kymmenkunta natsi-Saksan historian asiantuntijaa. Päätarkoitus ei ole julkaista uutta käännöstä ”fanien” luettavaksi vaan selittää Hitlerin omien kirjoitusten kautta mitä Saksassa ja Euroopassa tapahtui ensimmäisen maailmansodan ja vuoden 1945 välillä. Kirjan tekijät ovat saaneet inspiraatiota vastaavasta saksalaisesta  julkaisusta, joka ilmestyi vuonna 2016.

📖 

Kirjan julkaisu on herättänyt jonkun verran keskustelua ja sitä on myös kritisoitu. Kustantaja on puolustanut hanketta sillä, että alkuperäiset tekijänoikeudet vanhenivat vuonna 2016, jonka jälkeen tekelettä on saanut vapaasti julkaista kuka vaan. Siitä löytyykin netistä ja markkinoilta toinen toistaan kirjavampia painoksia ja käännöksiä. Ironista muuten, että ensimmäisen ja nykyäänkin myynnissä olevan ranskankielisen version vuodelta 1934 käänsi ja julkaisi ranskalainen Hitlerin ihailija, mutta saksalainen kustantaja ei antanut sille myyntilupaa ja sitä myytiin 1930-luvulla tiskin alta.

📖 

On myös vakuutettu, että raskaslukuisen rakenteen vuoksi uusi julkaisu ei tule kulumaan hiirenkorville äärikoikeiston oppikirjana. Uusien kansallissosialisten värväämiseen ja valistamiseen tuhatsivuinen teos täynnä natsi-Saksan tekoja analysoivaa ja ruotivaa tekstiä sopii hyvin huonosti. Moni äärioikeistolaisuuden tutkija on todennut, että alkuperäinenkin kirja löytyy uusnatsin kämpästä lähinnä symbolimielessä hakaristilipun vierestä ja harva sitä tekstin huonon laadun ja sekavuuden vuoksi pystyy lukemaan. 

📖 

Julkaisija ei ole vielä parin viikon jälkeen ilmoittanut myyntilukuja, joten on vaikea sanoa kuinka paljon kiinnostusta kirja yleisössä herättää. Saattaa olla, että kirjan hinta ja rakenne karkoittaa lukijoita. Varsinkin, kun nyt myydään lähinnä kevyttä kesälomalukemista, jollaiseksi siitä ei kyllä ole. 

Kommentit

Suositut tekstit