Linnunlaulua

Matkailu- ja liikkumisrajoitukset ovat lisänneet lähikulmilla ja kotimaassa kuljeskelua kaikkialla maailmassa. Belgia ei ole tässä suhteessa poikkeus ja niinpä puistot, metsät ja vaellusreitit ovat täyttyneet iloisista ulkoilijoista. Samaan aikaan on töiden ja tienestien katoaminen iskenyt raskaasti monia, ei vähiten tapahtuma-alan työntekijöitä. Onneksi silloin tällöin kuulee positiivisiakin uutisia siitä, miten kekseliäisyys auttaa soveltamaan pandemiasta kärsivän alan ammattitaitoa toisella, paremmin menestyvällä tavalla.

Ranskan ja Belgian rajalla sijaitsevan Harchiesin suoalueen luontopoluilla voi lintujen kevättouhuja seurata uudella tavalla. Paikallinen ääniteknikko ja lintuharrastaja päätti käyttää luppoaikaansa tarjoamalla vaeltajille uudenlaista palvelua, mahdollisuutta kuunnella lintujen laulua kuulokkeilla. Hän yhdisti ääniä keräävän ja vahvistavan lautasantennin langattomiin kuulokkeisiin ja voilà, uudenlainen opastettu luontoretki oli valmis alkamaan.

Kolmen tunnin retkellä ryhmäläiset voivat käyttää lainakuulokkeita ja -kiikareita sekä nauttia oppaan tarinointia linnuista ja niiden elintavoista. Voisi tietysti kysyä, miksi tähän vuodenaikaan tarvitaan moisia apuvälineitä, kun metsät ovat muutenkin täynnä linnunlaulua. Vastaukseksi sopii, että siksipä juuri. Antennin avulla voi äänimassasta poimia juuri tietyn linnun ja kuunnella sitä tarkemmin kolminkertaisesti vahvistettuna. Opastukseen kuuluu myös äänien nauhoitus, joten opas voi haluttaessa soittaa uudelleen jonkun mielenkiintoisen äänen.

Retkellä kuunnellaan myös muita ääniä kuin laulua, esimerkiksi punasotkan siipien lätkettä, kun se kiihdyttää lentoon. Opas kertoo myös koiras- ja naaraslintujen äänityypeistä ja saattaapa erottaa myös kilpakosijakoiraiden ääniä toisistaan. Esimerkiksi sepelkyyhkyjen soidinmenoja voi seurata pitkänkin matkan päästä.

Uutisissa kuvatulla esimerkkiretkellä ryhmälaiset saivat nauttia mm. tiltaltin, naurulokin, nokikanan, silkkiuikun, talitiaisen, sinitiaisen, mustapääkertun, harmaasorsan ja sinisorsan äänistä.

Äänitehostetuilla luontoretkillä käy myös paljon lapsia. Monet ovat innostuksesta pinkeinä siitä, miten äänimaailmaan tutustumalla ja kuulemistaan äänistä juttelemalla voi tylsästä suomarssista tehdä hyvinkin mielenkiintoisen.  Osa retkeläisistä aikoo kuunnella luontoääniä uudella korvalla myös jokapäiväisissä touhuissaan ja osa palata luontoretkelle, vaikka äänentehostuslaitteita ei olisikaan paikalla. Se, jos mikä ilahduttaa  lintuharrastajaamme.

Kommentit

Suositut tekstit