Aja hiljaa auto nyt vain

Milloin Belgian teillä pääsee ottamaan rennosti ja päästämään kädet irti ohjauspyörästä? Ei ihan huomenna, jos liittovaltion hallituksen liikenneministeri Georges Gilkenet'hen (Ecolo/Vallonian vihreä) on uskomista. 


Joillakin Saksan teillä on jo mahdollista ja sallittua antaa auton ajaa yksin, jos vauhtia on korkeintaan 60 km/h. Kuljettajan täytyy olla koko ajan valmiina ottamaan auto hyppysiinsä, jos tarve vaati. Het Nieuwsblad-sanomalehti julkaisi 7.11. Gilkenet'n haastattelun, jonka mukaan ministeri ei haluaisi sallia vastaavanlaista ajelua Belgian teillä. Hänen mukaansa se olisi liian vaarallista, koska ei usko automaattiauton ohjaimissa ”rentoutuvan” kuljettajan olevan tarpeeksi noheva hallitsemaan autoa tiukan paikan tullen. ”Jos haluaa levätä matkalla, kannattaa mennä junalla”, linjasi Gilkenet. Hän ei kuitenkaan suhtaudu itsenäisiin autoihin täysin kielteisesti, vaan näkee niiden tulevaisuuden varsinkin ammattiautoilussa ja jakelussa. Niihin liittyviä teknologioita testataan hänen mukaansa koko ajan.  

🚘

Flanderin kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeri Lydia Peeters (Open Vld /Flanderin liberaali) ei ole samoilla linjoilla Gilkenet'n kanssa. Hän uskoo, ettei itsenäisten kulkupelien tuloa maanteille ja kaduille voi jarrutella ovathan ne jo lähestulkoon arkipäivää naapureissa. Flanderin hallitus aikookin olla oikein ahkera ohjailemaan autoliikennettä ja -markkinoita. Flanderiin perustettiin syyskuussa ”Taskforce Autonoom Vervoer”, jonka tulee seurata itsenäisen autoilun kehitystä Flanderissa ja tukea pilottihankkeita. 

🚘

VIAS, liikenneturvaan ja liikenteen terveysvaikutuksiin keskittyvä itsenäinen tutkimuslaitos, kommentoi liikenneministerin lausuntoa samantapaisin sanankääntein kuin flaamiministeri Peeters. Itsenäiset autot tulevat varmasti myös yksityiseen käyttöön, joten himmailla ei kannata, vaan uutuuksia pitää testata kaikin mahdollisin resurssein. Belgian suurin tiepalvelufirma Touring oli suorasanaisempi. Se ilmoitti olevansa pettynyt ministerin kommenttiin ja väitti olevan selvää, että itsenäiset autot parantavat liikenteen turvallisuutta sekä sujuvuutta ja vähentävät siten haitallisia ympäristövaikutuksia. Touring kuittaa auton ja junan vastakkainasettelun itsetuhoisena strategiana ja ihmettelee poliitikkojen joko-tai-puheita. 

🚘

Nykyisen hallituksen lainsäädäntöohjelman ja liikenneministerin tämän viikkoisen lausunnon valossa näyttää selvältä, etteivät itsenäisiä autoja koskevat tieliikennelait tule muuttumaan ennen ensi kevään vaaleja ja uutta hallitusta. Keskustelu ja testaaminen jatkuvat sen sijaan vilkkaina.

Kommentit

Suositut tekstit