Koulujen lomat uusiksi

Lukuvuosi lähenee loppuaan ja heinäkuun alussa alkaa kesäloma. Ranskankielisissä kouluissa opiskeleville loma on entistä lyhyempi ja kesällä 2023 se tulee olemaan vielä lyhyempi. Syynä on ranskankielisen opetusministeriön päättämä uudistus, jolla lukuvuosi järjestetään siten, että pisin yhtenäinen koulunkäyntijakso on kuusi viikkoa. Tämän seurauksena kesäloma lyhenee yhdeksästä viikosta seitsemään ja vastaavasti vuoden aikana tulee olemaan pidempiä lomia.

📅

Uudistus herätti paljon keskustelua, eivätkä läheskään kaikki asianosaiset ota sitä vastaan riemusta kiljuen.  Ensimmäinen tyytymättömyyden aihe on, että se vaikeuttaa ranskankielisten ja flaamikoulujen kalentereiden synkronisointia. Eivät ne ennenkään ole aivan yhtenäisiä olleet, mutta nyt tilanne pahenee melkoisesti. Alla pieni taulukko aiheesta.

  


flaamit

ranskankieliset

Koulu alkaa

1.9.2022

29.8.2022

Syysloma

1 viikko, 31.10.- 6.11.

2 viikkoa, 24.10 – 6.11.

Joululoma

2 viikkoa, 26.12. - 8.1.

2 viikkoa, 26.12. - 8.1.

Karnevaaliloma

1 viikko, 20.2. - 26.2.

2 viikkoa, 20.2. - 5.3.

Pääsiäis/kevätloma

2 viikkoa, 3.4. - 16.4.

2 viikkoa, 1.5. - 14.5.

Lukuvuosi päättyy

30.6.2023

7.7.2023

 

Syysloma ja karnevaaliloma ovat siis ranskankielisillä tuplasti pidemmät, mutta eniten muutetaan pääsiäislomia. Flaamit pitävät edelleen kahden viikon lomansa pääsiäisen aikaan, mutta ranskankielisille tulee kahden viikon kevätloma vapusta alkaen. Koulua käydään ranskaksi vielä heinäkuun ensimmäinen viikko, joten kesän 2023 loma lyhenee siis seitsemänviikkoiseksi. Synkronisoinnin puute ei varmaan haittaa perheitä valtakunnan pohjois- tai eteläreunoilla, mutta Brysselissä ja kielirajalla tulee ongelmia. On perheitä, joissa lapset käyvät alakoulun toisella ja yläkoulun toisella kotimaisella ja jos perheessä on 2-3 eri ikäistä lasta, lomamenot ja lastenhoidot saattavat vaatia paljon järjestelemistä. Löytyy myös muutama perhe, jossa yksi tai molemmat vanhemmista opettavat erikielisessä koulussa kuin lapset opiskelevat. 

📅

Seuraavaksi metelin nostivat partiolaiset. Partio on belgilasten ja -nuorten keskuudessa hyvin suosittu harrastus ja kesäleirit yli satavuotinen vankka perinne. Yli 180 000 partiolaista koronaa edeltävä vuonna 2019 lähentelee asukaslukuun suhteutettua maailmanennätystä. Pienet sudenpennut tarvitsevat turvallisen sisätilan kuten koulun tai urheilusalin ja sopivien paikkojen löytäminen on ollut vuosi vuodelta vaikeampaa. Isommat partiolaiset leiriytyvät pelloilla ja niityillä ja silläkin puolella energiaa kuluu tosi paljon sopivien paikkojen etsimisessä. Kun tilat ovat kortilla ja mahdollisten leiriviikkojen määrä putoaa yhdeksästä seitsemään, on suuri vaara, että osalla lapsista jää tämä mahtava elämys kokematta. 

📅

Toinen belgialainen perinne ovat lasten loma-aktiviteetit. Niitä järjestävät kunnat, urheiluseurat ja muut harrastusyhdistykset, mutta myös laaja kirjo kaupallisia yrittäjiä. Lapset voivat tehdä lomillaan ihan mitä vaan urheilemisesta kielikurssien kautta vaatesuunnitteluun. Tämäkin toiminta pitää nyt laittaa osittain uusiksi. Periaatteessa lomaviikkojen määrä vuoden aikana ei muutu, mutta koska osa lomista siirtyy huonomman sään aikaan, tulee pientä siirtymää ulkoa sisätiloihin. Tilavuokrien yms. syiden vuoksi harrastusten hinnat saattavat nousta ainakin kaupallisella puolella. 

Perheitä tukeva järjestö Camille järjesti toukokuussa mielipidetiedustelun uudesta kalenterista. Hieman yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, ettei uudistus hyödytä yhtään heidän lapsiaan tai perheitään. Noin 60 prosentin mielestä vanha kalenteri toimi ihan hyvin. Eniten huolestuttaa kustannusten nousu ja peräti kaksi kolmasosaa uskoo loma-aktiviteettien kallistuvan. Vajaat 40 % vastaajista harmitteli, että lasten kesä lyhenee ja saman verran vanhemmista harmittelee koordinaation puutetta kieliryhmien välillä.

📅

Oli miten oli, näillä mennään ainakin kaksi seuraavaa vuotta. Ministeriö on vahvistanut lukuvuosien 2022 – 2023 ja 2023 – 2024 kalenterit ja aika näyttää tottuvatko perheet uuteen aikatauluun. Paluu entiseen näyttää kuitenkin perin epätodennäköiseltä, kuten myös flaamikoulujen siirtyminen samaan järjestelyyn. Sillä puolella kalenterit on vahvistettu jo vuoteen 2027 saakka.

Kommentit

Suositut tekstit