Pieni kylä, iso taistelu

Antwerpenin länsipuolelta Schelde-joen (ranskaksi L'Escaut) rannalta löytyy Doelin kylä, josta tulee mieleen Asterixin seikkailut. Doel tunnetaan lähinnä ydinvoimalastaan, mutta myös voimalan varjossa olemassaolonsa puolesta taistelevasta pienestä taloryhmästä. Pikkukylä on vastustanut valloittajaa jo 60 vuotta ja näyttäisi lopulta olevan voiton puolella. 

🏡

Doelin kylää ei uhkaa ydinvoimala vaan satama. Maailman suurimpiin kuuluva Antverpenin satama on etsinyt laajentumismahdollisuuksia koko toisen maailmansodan jälkeisen ajan ja joen  vasen ranta on ollut sen kiinnostuksen kohteena pitkään. Vuonna 1968, jolloin Doelissa oli yli 1000 asukasta, kylään annettiin ensimmäisen kerran rakentamiskielto.  

Belgian hallitus lupasi asukkaille 1970-luvulla, että satama ei laajene kylän alueelle ja se näytti pelastuvan. Senpä vuoksi 1980-luku oli toiveikasta aikaa, mutta vuonna 1998 tuli uusi kuolemantuomio. Kylän jättäisi alleen valtava Deurganckdokin satama, joka kaksinkertaistaisi Antverpenin kapasiteetin. Uutisissa kerrottin, että uuteen satamaan pääsisi maailman suurimmilla laivoilla suoraan avomereltä ilman sulkujen kanssa sähläämistä. Rakennuspäätöksen aikaan Doelissa oli vielä 900 asukasta, hiljattain remontoitu kirkko, koulu, leipomo ja joukko tyhjentyneitä taloja.  

Kuningas Albert avasi Deurganckdokin sataman vuonna 2005, mutta kappas vain, se ei ulottunutkaan kylän keskustaan saakka, jossa sinnitteli vielä 500 asukasta. Vuonna 2008 MLSO (Schelde-joen vasemman rannan satamayhtiö) alkoi hajottamaan Doelin taloja, mutta oikeus pysäytti työt. Alkoi useita vuosia kestänyt pattitilanne.

🏡

Koska kylässä oli yhä enemmän ja enemmän tyhjiä taloja, siitä tuli graffitistien kohde. Viranomaiset estivät talonvaltaukset sulkemalla rakennukset, mutta ulkoseinät tarjosivat taiteilijoille paljon maalauspintaa. Graffitit tekivät kylästä turistikohteen ja esimerkiksi Tripadvisorista löytyy ”Doel Street Art” kävelyretken kuvaus ja mainos. Koronapandemian aikaan kylään pääsyä jouduttiin rajoittamaan, koska sinne pyrki liikaa turisteja jäljellä olevien asukkaiden elämää häiritsemään.  


🏡

Maaliskuussa solmittiin lopulta ”historiallinen sopimus”. Flanderin hallitus istutti kaikki osapuolet, yhteensä 13, saman pöydän ympärille ja sai tulokseksi kompromissin. Satama sai luvan rakentaa lisätilaa neljän miljoonan kontin käsittelyyn, mutta doelilaisille annettiin ikuinen takuu siitä, että kylään ei kosketa. Lisäksi sovittiin, että 665 hehtaaria suojellaan niityiksi ja suomaiksi sekä 200 hehtaaria viljelymaaksi. Maanviljelyn on noudatettava tiettyjä ekologisia periaatteita ja viljelijöille on luvattu korjata mahdolliset ansioiden menetykset. Flanderin hallitus lupasi kymmenen miljoonaa euroa kylän remontointiin ja huvivenesataman rakentamiseen. Suunnitteilla on suora veneyhteys Antverpenista Doeliin asukkaiden ja turismin tarpeita palvelemaan. Kaikki osapuolet vakuuttivat tyytyväisyyttään ja lupasivat vetää kaikki käynnissä olevat oikeusjutut ja valitukset pois käräjiltä ja tuomioistuimista. 

Loppu hyvin, kaikki hyvin? Tarina ei kerro istuvatko kyläläiset nyt suuren pitopöydän ympärille ja suukapuloidaanko joku wannabe musikantti juhlahumun ulkopuolelle.

Kommentit

Suositut tekstit