Z niin kuin...

Z-kirjaimesta on tullut viime viikkoina oikea pahuuden symboli ja näinpä jossain jopa kommentin, että se on pian yhtä pilalla kuin vuosisatoja vanha kuvio hakaristi.  Jokainen vanhemman polven belgialainen tuntee kirjaimen myös toisenlaisena pahiksen symbolina. André Franquin, Belgian historian suurin sarjakuvataiteilija (anteeksi Tintti-fanit) julkaisi vuonna 1960 Piko ja Fantasio -seikkailun ”Z niin kuin Zorbul” (Spirou et Fantasio,  Z comme Zorglub) ja seuraavana vuonna jatkotarinan ”Zorbulin varjo” (L'Ombre du Z). Tämän jälkeen Zorbul esiintyi kolmessatoista Pikon ja Fantasion albumissa, kunnes sai vuonna 2017 omat tarinansa, joista on tähän mennessä julkaistu kolme kirjaa. 

 Z

André Franquin muuten luopui Piko ja Fantasio -sarjakuvan piirtämisestä jo 1960-luvulla, joten hän ehti signeerata vain kolme Zorbul-tarinaa. Belgialais/ranskalaisessa sarjakuvamaailmassahan yleensä kustantamo omistaa hahmot ja voi siten palkata kenet tahansa niitä piirtämään ja käsikirjoittamaan. Samalla periaatteella esimerkiksi Gummerus olisi voinut palkata Iijoki-sarjalle uuden kirjoittajan Kalle Päätalon jälkeen. Ainoastaan Hergé pystyi pitämään huolen siitä, että hänen jälkeensä kukaan ei ole saanut piirtää ja kirjoittaa uusia Tintti-sarjakuvia.  Tekijöiden vaihtelusta johtuen monien albumisarjojen, myös Pikon ja Fantasion, taso on todella kirjava.  

Z

Mutta nyt pienen sivupolun jälkeen takaisin Zorbuliin. Hän on tyypillinen hullu tiedemies, jolla on useita esikuvia kirjallisuudessa ja sarjakuvissa.  Lahjakas keksijä ja Sieninevan kreivin (Comte de Champignac) vanha opiskelukaveri, mutta toisin kuin kreivi, Zorbul käyttää lahjojaan ja oppejaan pahoihin tarkoituksiin.  Oikeastaan hän on ylikehittyneellä egolla siunattu megalomaani, joten ei näe itseään pahiksena vaan maailmanvalloittajana ja -parantajana. Hän haluaa myös näyttää olevansa kaikkien aikojen suurin tiedemies.  Raivokkaassa vallanhimossaan hän mokailee tuon tuosta, josta tulee tarinoihin tragikoomista sävyjä.  

 Z

Zorbulin tärkein keksintö on zor-säde, jonka avulla hän voi hypnotisoida ihmisiä ja tehdä heistä orjiaan. Näin hän kokoaa armeijan täydellisessä kontrollissaan olevia sotilaita, joiden univormuja koristaa Z-kirjain. Z-armeijan miehet majoittuvat Z-alkuisiksi nimettyihin tukikohtiin, joita löytyy eri puolilta maapalloa. Heillä on myös oma zor-kielensä, joka on (alunperin) ranskaa väärinpäin puhuttuna. Myöhemmissä seikkailuissa Zorbul on välillä hoidossa ja välillä jopa kohtuullisen hyvis, kunnes taas paljastaa suuruudenhullut maailmanvalloittajan elkeensä. 

 Z

Franquin vihjasi haastattelussa, kuka oli Zorbul-hahmon mahdollinen esikuva, mutta ei kommentoinut mistä hän keksi nimen. Joka tapauksessa oli nokkela ja mieleenpainuva idea ottaa antisankarin nimestä Z-kirjain ja brändätä se tolkuttoman maailmanvalloituksen symboliksi. Ja melkoisen kaukonäköinen oivallus myös.

Kommentit

Suositut tekstit