Jos ei ole sijaa majatalossa

Pienestä koostaan ja lättänästä maineestaan huolimatta Belgia tarjoaa paljon ulkoilu- ja kävelymahdollisuuksia. Eikä Ardennien alue kovin lättänää ole, sieltä voi hyvin löytää kohtuullisen haastavia vaellusreittejä. Flanderin puolella reitin suunnittelu käy kätevästi, sillä koko alueen kattaa solmukohtien verkko, joiden välille voi taipaleensa hahmotella (https://www.wandelknooppunt.be/nl). Valloniassa ei ole vastaavaa koko alueen kattavaa yhtenäistä verkkoa, mutta toki paljon opastettuja reittejä (https://walloniebelgiquetourisme.be/fr-be/3/jaime/activites-sportives/randonnees-et-promenades). Lisäksi vaellusreittejä löytyy monista internetin palveluista kuten Randobel, Visorando, Komoot, jne.



Vaeltajille tai pikku lomasen tarpeessa oleville on avattu viime vuosina uudenlaisia majoituspaikkoja, jos perinteiset hotellit, B&B:t ja airbnb:t eivät tarjoa tarpeeksi vaihtelua. Seuraavassa muutamia esimerkkejä. 


Jurttia löytyy ainakin kahdesta paikasta, Arendonkista ja Sautinista.  Lähellä Hollannin rajaa sijaitsevan B&B Egelantien pihalle on pystytetty 13 metriä leveä jurtta johon sopii jopa 15 henkilöä. Sautinissa Ranskan rajan läheisyydessä on puolestaan kuuden hengen jurtta, jonka naapuriin laitettu pikku maja huussia, suihkua ja ruoanlaittoa varten. Molempia jurttia on sisustettu mongolialaistyyliin. 


Kasterleessa voit puolestaan yöpyä metsätontun majassa. Se on pieni pyöreä mökki, jonka voi hyvällä mielikuvituksella kuvitella sieneksi. Asumukseen sopii kahdeksan vierasta ja siinä on kaksi kylpyhuonetta, 

Jos et saanut lapsena tarpeeksi puumajoista tai et päässyt sellaiseen ollenkaan, tilanteen voi korjata Retiessä Antverpenistä itään. Treelodge-niminen yritys tarjoaa turisteille eri kokoisia puumajoja, joissa voivat yöpyä niin perheet kuin pienet ryhmät. Suurimpaan majaan sopii kuusi henkilöä. 


Yläilmoissa nukkumiseen ei aina tarvita edes puumajaa. Puissa voi nukkua myös ”teltassa”. Han sur Lessen eläinpuiston alueelta löytyy kahdeksan telttaa, jotka on pystytetty korkealla sijaitseville lavoille. Lavat joko roikkuvat puiden välille viritetystä kaapeleista tai lepäävät korkeiden tolppien päällä. Jokaisen teltan maksimiasukasmäärä on neljä ja lisäksi telttojen edessä on pieni terassi, jolta voi katsella alla liikkuvia elämiä.

Huomattavasti erikoisempia "telttoja" löytyy limbourgilaisen Borgloonin  alueelta Hexin linnan läheltä. Puukujan puihin on ripustettu roikkumaan neljä kyynelen näköistä jättimäistä pussia, joihin kiivetään tikapuilla. ”Teltat” on suunnitellut hollantilainen taiteilija Dre Wapenaar ja niihin sopii kuhunkin kaksi aikuista ja kaksi lasta.


Jos lapsena on lukenut ahkerasti «Jokilaivan tarinoita», voi muistoihin palata Zilvermeer-järvellä Molissa. Leirintäalueen pikkuiselle järvelle on laskettu kaksi lauttaa, joista toiseen sopii kaksi ja toiseen kuusi ”matkustajaa”. Matkustamisesta ei tosin voi paljon puhua, sillä järvi on pieni, mutta voihan nukkuessaan kuunnella veden liplatusta.



Ranskankielisillä on sanonta nukkua ”à la belle étoile”, joka tarkoittaa käytännössä taivasalla majoittumista. Virellesin järvellä Etelä-Belgiassa sitä voi kokeilla ilman pelkoa kastumisesta, vaikka sade yllättäisikin. Aquascope-ulkoilualueen yhteyteen on rakennettu laitureille pari pientä kuplaa, joiden sisällä voi nukkua paljaan taivaan alla.  Kumpaankin kuplaan sopii kaksi nukkujaa ja ne on varustettu pienillä kylpyhuoneilla. Paikallisista herkuista koottu aamiainen kuluu hintaan ja illalliseksi voi ostaa eväskorin. 

Virellesin järveltä reippaan päiväkävelyn päästä löytyy Sautin, jossa voi muistella Tintin ”Castafioren korut”-albumia nukkumalla romanivaunussa. Vaunuja on vain yksi ja siihen sopii vain kaksi henkilöä, joten naapureiden pitämää melua ei tarvitse pelätä. Vaunun varustuksen kuuluvat WC/suihku ja keittovälineet. Se on sijoitettu kukkatarhan keskelle ja omistaja lupaa, että villikanit ovat vakiovieraita.


Herven juustomaiden keskeltä Liègen itäpuolelta löytyy Larbuissonin torni. Se on 1930-luvulla rakennettu entinen sähkömuuntaja, jonka eri kerroksiin on tuunattu keittiö, kylpyhuone ja makuuhuone. Ylimmän kerroksen makuuhuoneessa on ikkunat jokaisella seinällä, joten sieltä on 360 asteen näkymät ympäröivälle maaseudulle.  Voit tarkkailla vaikkapa lehmiä, joiden maidosta maankuulu juusto tehdään. 


Edellä oleva lista ei ole ollenkaan täydellinen ja kaikenkattava, vaan Belgiassa on varmasti monia muitakin erikoisia majapaikkoja. Vain taivas on rajana.

Kommentit

Suositut tekstit