Pottujuttu

Olipa kerran torikauppiaan poika joka rakasti perunoita. Hänen isovanhempansa viljelivät viinirypäleitä Overijsessa Brysselin kaakkoispuolella ja hänen isänsä kiersi Brysselin ja Brabantin toreja myymässä perheviljelmän tuotteita.  Poika alkoi jo 12-vuotiaana kulkemaan isänsä mukana markkinoilla ja torikaupan välitön henki tarttui häneen heti. Hän rakasti torielämää yhtä paljon kuin perunoita. Kun perheen bisnes siirtyi hänelle hän epäillyt hetkeäkään mihin tuotteeseen hänen torikauppansa keskittyy, perunoihin. Hänen niminsä on Patatje, Rudi Patatje.

Rudi on tehnyt torikaupaa jo 35 vuotta. Vuoteen 2016 saakka hänen kojustaan sai myös hedelmiä ja vihanneksia, mutta sittemmin pelkkiä perunoita.  Hän pystyy puhumaan vaivattomasti vaikka koko päivän perunoiden mausta, koostumuksesta, keittämisestä, alkuperästä; ihan mistä vain.  Hän tietää tarkasti mitä perunoita kannattaa mihinkin vuodenaikaan syödä. Ja aina niitä kannattaa syödä.

Kun hänen vaununsa on markkinoilla ja toreilla, sen edessä on useimmiten jono.  Perunat ovat toki ykköshoukutin, mutta jononmuodostus saattaa johtua myös siitä, että hän on innokas vitsailemaan asiakkaiden kanssa ja  jakamaan ohjeita esimerkiksi miten mistäkin lajikkeesta valmistetaan ranskanperunoita. Hän sanoo olevansa torin onnellisin kauppias, sillä hän saa olla rakkaidensa, perunoiden ja asiakkaiden, parissa.

Rudi Patatje testaa koko ajan uusia lajikkeita ja kehuu maistaneensa kaikkia myymiään perunalaatuja. Toisaalta hänen mukaansa jokainen peruna on omanlaisensa joten yllätyksiä tulee aina. Peruna-asiantuntijana hän vertaa itseään urheilijaan, joka haluaa tulla paremmaksi omassa lajissaan.

Pandemian vuoksi vuosi 2020 oli vähän vaisuhko ja hän myi vuoden aikana ”vain”  noin 150:tä erilaista perunaa ja vuoden 2021 tavoitteena onkin että asiakkaat pääsisivät kokeilemaan 190:tä eri lajiketta. Tavallisena toripäivänä vaunun myyntilaatikoista löytyy noin 30 eri lajiketta. Hän myy ainoastaan  biologisesti viljeltyjä pottuja.

Torikauppias Patatje on tyytyväinen, kun saattoi seurata unelmaansa, joka oli tietää kaikki perunoista ja jakaa iloista perunasanomaa kaikelle kansalle.

Kommentit

Suositut tekstit