Dutroux-skandaali jälleen framilla

Belgialaiset olivat shokissa elokuussa 1996, kun edellisenä kesänä siepatut kahdeksanvuotiaat Julie Lejeune ja Mélissa Russo löytyivät haudattuina marcinellilaisen Marc Dutroux`n takapihalta. Samalla paljastui, että myös vuonna 1995 kadonneet An Marchal (17) ja Eefje Lambrecks (19) olivat kuolleet Dutroux`n jengin kynsissä. Laetitia Delhez (14) ja Sabine Dardenne (12) löytyivät talon kellarista hengissä. Alkoivat pitkät poliittiset, hallinnolliset ja oikeusprosessit, jotka ovat jatkuneet näihin päiviin saakka. (ks. blogi "Valkoinen marssi"). Belgialaisia muistutellaan hirvittävästä tragediasta edelleen, viimeksi menneellä viikolla. Lukuisten ihmisten järkytykseksi tiedotusvälineissä kerrottiin, että Dutroux`n entinen vaimo Michelle Martin vapautetaan 28.8.

😧

 

Alakoulun opettaja Michelle Martin tapasi Marc Dutroux`n vuonna 1983 ja he avioituivat vuonna 1988. Pariskunta sai kolme lasta. Vuonna 1986 Martin vietti pari kuukautta vankilassa avustettuaan kumppaniaan lasten sieppauksissa ja vuosi häiden jälkeen 1989 tuli viiden vuoden vankilatuomio, josta hän istui kaksi. He erosivat vuonna 2003.

 😧

Kun Dutroux-skandaali räjähti koko maailman tietoisuuteen vuonna 1996, huomio kiinnittyi rikostovereiden joukossa Martiniin. Mikä oli ollut vaimon rooli lasten sieppauksissa ja vangitsemisissa? Martin vangittiin heti, vaikka hän kielsi tienneensä miehensä rikoksista ja varsinkaan rikoskumppaneista juuri mitään. Poliisitutkimuksissa paljastui, että hän oli välitön syyllinen Julien ja Melissan kohtaloon jättäessään heidät kuolemaan kellariin sillä aikaa, kun Dutroux oli vankilassa kärsimässä autovarkaustuomiota talvella 1995-96. Pitkän oikeudenkäynnin jälkeen vuonna 2004 Martinille langetettiin 30 vuoden vankilatuomio kuolemantuottamuksista ja avunannosta sieppauksiin. Istuttuaan 16 vuotta hän pääsi ehdolliseen vapauteen vuonna 2012. Samalla varmistui, että hän olisi täysin vapaa nainen viimeistään 10 vuotta myöhemmin. Uutinen provosoi mielenilmaisuja kaduilla ja somessa sekä sai parlamentin uudistamaan rikoslakia. Ns. Martin-laki säädettiin vuonna 2013 ja se vaikeutti ehdonalaiseen pääsyä vakavissa rikoksissa ja pidensi ehdonalaisen maksimiaikaa 19 vuoteen.

 😧

Martin vietti ensimmäiset kolme ehdonalaisvuottaan luostarissa ja on sen jälkeen asustellut Namurin seudulla tarkoin valvottuna. Hän sai oikeustieteen kandidaatin todistuksen vuonna 2020.  Viime sunnuntaina hänestä tuli siis täysin vapaa ja hän voi olla yhteydessä ja puhua kenen kanssa haluaa. Pelkona onkin, että hän alkaa rahastamaan ”kuuluisuudellaan” myymällä tarinansa lehdille ja kirjankustantajille. Jotkut uskovat myös, että hän tietää enemmän Dutroux-skandaalin aukkokohdista kuin kuulusteluissa ja oikeudessa kertoi, esimerkiksi kenelle kuuluvat tunnistamattomat DNA- ja hiuslöydöt tyttöjen vankisellissä. Ei ole mahdotonta, etteikö Martin alkaisi sopivaa korvausta vastaan pitämään juttua julkisuudessa pudottelemalla tiedonmurusia sinne ja tänne.

 😧

Todennäköisyys, että Marc Dutroux seuraisi ex-vaimonsa esimerkkiä, on hyvin pieni. Hänet tuomittiin vuonna 2004 elinkautiseen hyvin pitkästä listasta rikoksia. Hän on voinut hakea ehdonalaista vuodesta 2013 alkaen ja tehnyt sen kahdesti. Viimeksi vuonna 2020, jolloin psykiatrien raportti totesi hänen olevan edelleen ympäristölleen vaarallinen psykopaatti, eikä suositellut vankeusolosuhteiden lieventämistä.

Kommentit

Suositut tekstit