Koivuniemen herrasta Supernannyyn

Belgia on yksi harvoista länsi-Euroopan maista, jossa lasten selkäsaunoja tai luunappeja ei ole laissa kielletty. YK:n alainen lasten oikeuksien komitea on huomauttanut Belgiaa tästä lainsäädännön puutteesta, onhan perhepiirissä tapahtuvan kovakouraisen kasvatuksen kieltänyt noin neljännes maailman maista, mukaan lukien 23 EU-maata. Kotimaista huomiota ovat herättäneet muutamat oikeustapaukset, joissa eri tuomioistuimet ovat antaneet hyvinkin erilaisia päätöksiä perheiden sisäistä kurinpitoa käsitelleissä jutuissa. 

😟

Lainsäätäjien keskuudessa asia nousee esille tämän tästä, koska kansanedustajien omia aloitteita tehdään säännöllisin väliajoin. Itse asiassa laista (tai sen puutteesta) on keskusteltu niin usein, että monet ihmiset uskovat ruumiillisen kasvatuksen olevan jo kiellettyä. Huhtikuussa jätettiin parlamentin alahuoneen puhemiehelle jälleen kaksi uutta ehdotusta, joiden takana on yhteensä neljä edustajaa.  

Uusimmat aloitteet ovat saaneet inspiraatiota maaliskuussa 2020 järjestetystä kyselystä siitä,  miten belgialaiset suhtautuvat fyysiseen kasvattamiseen. Vastausten mukaan:

  • Ruumiilliset rangaistukset ovat kohtalaisen yleisiä, vaikka alle puolet uskoo niiden olevan hyödyllisiä.
  • Lainsäädäntö on hyvin huonosti tunnettu ja yli 70 % vastaajista ei tiennyt, mikä olisi lain mukaan sallittua ja mikä ei.
  • Suurin osa haluaisi uutta lainsäädäntöä, jotta rajat määriteltäisiin paremmin.

Yksi flaamikansallisen N-VA:n kellokkaista tarttui heti kännykäänsä ja kommentoi: ”Vastustan kaikkea lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa, mutta sekoittaa kasvatuksellinen läimäys väkivaltaan?! Hallitus yrittää enemmän ja enemmän puuttua yksityisasioihin,  eikö tuomareilla olisi parempaakin tekemistä.” Kommentti on siinä mielessä epätarkka, että nyt framilla olevat aloitteet eivät siis ole hallituksen vaan yksittäisten kansanedustajien. Ja jottei tämä näytä valtakunnan toisen laidan mollaamiselta sanottakoon, että kaikki uusien ehdotusten takana olevat kansanedustajat ovat myös flaameja. 

😟 

TV:n uutisissa ja suurimmassa ranskankielisessä aviisissa Le Soirissa haastateltiin viime viikolla lastensuojelun asiantuntijoita. He olivat yksimielisiä siitä, ettei kasvatuksellista kuritusta toisaalta ja pikaistuksissaan annettua läimäystä toisaalta tulisi kohdella samalla tavalla lain edessä. TV-uutisten haastattelema herra sanoi, ettei kasvatuksellisessa lyömisessä ole mitään järkeä ja pitäisi siksi kieltää, kun taas suutuspäissään annettua läimäystä ei saisi missään tapauksessa kriminalisoida.  Sanomalehden haastattelema asiantuntija puolestaan hyväksyi opettavaisen näpäytyksen, jos se on hyvin selitetty ja perusteltu lapselle ja haluasi  kriminalisoida vain jatkuvan ja ”liiallisen” väkivallan.

Molemmat asiantuntijat olivat yksimielisiä siitä, että perheet tarvitsevat tukea oikeaoppiseen lasten kasvatukseen. Heidän mielestään kuntien lastensuojelun  ja koulumaailman resursseja pitäisi lisätä, jotta kurinpidolle olisi ylipäänsä vähemmän tarvetta.  Samansuuntaisia mielipiteitä on näkynyt myös sosiaalisen median keskusteluissa.

😟

Koska uusimmat esitykset ovat yksittäisten kansanedustajien aloitteita, ei ole selvää kuinka pitkälle ne etenevät. Jos puhemiehistö ei laita niitä eteenpäin, ne tarvitsevat taakseen kolmasosan kaikista tai puolet yhden kieliryhmän kansanedustajista edetäkseen edes valiokuntakäsittelyyn. Lähikuukaudet näyttävät vaihdetaanko Koivuniemen herra Supernannyyn.

 

 

Kommentit

Suositut tekstit