Vakavaa asiaa kampuksilta

Université Catholique de Louvain (UCL) tunnetaan parhaiten pääpaikastaan Louvain-la-Neuvessa, mutta sillä on laaja kampus myös Brysselin itäreunalla Woluwessa. Siellä voi opiskella useampia lääketieteeseen sekä terveydenhoitoon ja -huoltoon liittyviä oppiaineita. Opiskelijoita on yli 9000 ja yliopistollinen sairaala Saint-Luc mukaan lukien kampuksen koko on 52 hehtaaria. Karkeasti arvioituna 30 000 henkilöä liikkuu (tai lepää sairaalavuoteessa) alueella päivittäin.


😢

 

Kampusalueella tapahtuva seksuaalinen häirintä ja ahdistelu on ollut kasvussa  kahden viimeisimmän vuoden aikana. Opiskelijoiden yhdistys on saanut enemmän ja enemmän valituksia ja tuntenut voimattomuutta siksi, ettei ole pystynyt tarjoamaan uhreille riittävää apua. Lokakuun alussa julkistettiin uusi yhteistyöhanke, jossa ovat mukana opiskelijayhdistys AGW:n lisäksi Saint-Pierren sairaalan klinikka seksuaaliväkivallan uhreille (CPVS, avoinna 24/7), paikallinen poliisipiiri ja ”Taxis Verts” taksifirma. Hankkeen nimi on "Appelle Alice", soita Alicelle, ja se tarjoaa ympärivuorokautista apua väkivallan tai ahdistelun uhreille. Apua saa soittamalla puhelinnumeroon, jota jaetaan opiskelijoille somessa sekä ympäri kampusta levitetyissä julisteissa. Puhelun jälkeen taksi tulee hakemaan soittajan Alman metroasemalta, joka sijaitsee näkyvällä ja vilkkaalla paikalla kampusta. Taksifirman keskus ilmoittaa samaan aikaan  CPVS:een, että heille on tulossa potilas ja perillä kuljettaja saattaa hänet vastaanottotiskille saakka. Projektissa mukana olevat kuskit on valittu tiheällä kammalla ja heille on annettu koulutusta kuinka tällaisessa tilanteessa kuuluu toimia ja käyttäytyä.

🚕


Taksikyydit maksaa kokonaisuudessaan opiskelijoiden yhdistys ja he ovat varanneet rahaa noin viiteenkymmeneen ajomatkaan. Projektilla on kaksi tavoitetta, ensiksi tietenkin auttaa väkivallan uhreja, mutta toisaalta nostaa tämä vakava ongelma paremmin framille.  Opiskelijat toivovat, että kaikki oppilaitokset alkaisivat suhtautua vakavammin opiskelijoihin kohdistuvaan seksuaalisen häirintään ja väkivaltaan sekä motivoituisivat toimimaan sen ehkäisemiseksi. Opiskelijoiden vaatimuksille antaa painoa ja ajankohtaisuutta tällä viikolla alkanut oikeudenkäynti brysseliläisellä ULB:n kampuksella viime joulukuussa opiskelijan raiskannutta sarja-ahdistelijaa vastaan. Vastaaville projekteille on siis tarvetta muillakin kampuksilla ja ne tulisi rahoittaa muista kuin opiskelijoiden omista varoista.

🚕


On äärimmäisen surullista, että tällaisia hankkeita tarvitaan, mutta ne tarjoavat korvaamatonta apua sitä tarvitseville. Toivoa sopii, että oppilaitokset parantaisivat turvajärjestelyitään ja ennaltaehkäisyä, jotta "Appelle Alice" kaltaisten palveluiden tarvitsijoita olisi mahdollisimman vähän.

Kommentit

Suositut tekstit