Koululaiset testissä

Etelä-Belgian ja usean brysseliläisen alakoulun kuutosluokkalaisilla on jännä viikko. Maanantaina 26.6. alkoivat ranskankielisten koulujen ”ylioppilaskokeet” nimeltään CEB (Le certificat d’études de base). Kokeisiin ottaa osaa vajaat 50 000 koululaista ja, mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, 85-90% heistä pääsee läpi ja saa alakoulun päättödiplomin. Todistuksen saaminen ja yläkouluun pääsy eivät ole täysin riippuvaisia tämän viikon tuloksista, vaan CEB:ssä reputtaneetkin lapset voivat lieventävien asianhaarojen (hyvä koulumenestys, paljon sairauspoissaoloja, sairas tai loukkaantunut koeviikolla, jne.)  vallitessa saada päättödiplomin ja päästä opintiellä eteenpäin. CEB:n sisarkokeet ovat CE1D yläkoulun toisella luokalla ja CESS yläkoulun lopussa. 

CEB tuli pakolliseksi vuonna 2009. Sitä ennen melkein kaikissa alakouluissa oli omia testejä, mutta ne vaihtelivat koulupiireittäin ja lisäksi katolisilla kouluilla oli oma yhtenäinen testi. Päätös CEB:stä tehtiin, koska opetusviranomaiset halusivat saada yhtenäisen kuvan opetuksen tasosta ranskankielisessä koulumaailmassa ja taata, että kaikki lapset tekevät samanlaisen kokeen. Yhtenä perusteena on mainostettu myös sitä, että CEB merkitsee lapselle ensimmäisen 9-vuotisen kouluvaiheen (3 vuotta esikoulua ja 6 vuotta alakoulua) päättymistä ja tarjoaa mahdollisuuden juhlia yhtä elämän etappia ennen siirtymistä seuraavaan. 

👦👧

Koetta on arvostelu koko sen olemassaolon ajan. Yleisin kritiikin aihe on sen stressaavuus. Jotkut lapset ja vanhemmat ottavat sen niin tosissaan, että valmistautuminen vetää vertoja suomalaisen abin touhuihin. Perheet ja opettajat kyselevät, onko 12-vuotiaan lapsen tarpeellista käydä läpi moinen koettelemus. Tähän täytyy heti todeta, etteivät läheskään kaikki ota kokeita noin tosissaan, vaan ennenminkin tasonmittauksena ilman suurempia paineita. Rentoa otetta korostavat myös opetusviranomaiset luvaten, että lopulta kaikki pääsevät eteenpäin eikä kenenkään kannata tehdä CEB:stä koko elämää koskevia johtopäätöksiä. Poliitikot palaavat aiheeseen yleensä keväisin, mutta toistaiseksi vastustajat ovat jääneet vähemmistöön. Pelätään koulujen tasoerojen repsahtavan, jos kokeesta luovutaan. Eräänlaisena myönnytyksenä ”leikkaajille” on sovittu, että yllä mainittu yläkoulun välikoe  CE1D lakkautetaan lähivuosina. 


👦👧

Mitenkäs sitten flaaminkielisessä koulumaailmassa? Siellä ei vastaavia yhtenäisiä kokeita ole toistaiseksi ollut, mutta Flanderin hallitus päätti viime vuonna, että vuonna 2024 ne alkavat. Kokeita tulee olemaan neljä, alakoulun neljännellä ja kuudennella sekä yläkoulun toisella ja kuudennella.  Keväällä 2024 aloitetaan kahdella kokeella ja seuraavien parin vuoden aikana lisätään loput kaksi. Flanderin opetusministeri perusteli päätöstä tarpeella valvoa opetuksen tasoa varsinkin, kun flaamikoulutkin ovat valuneet alaspäin PISA-testeissä. Yksittäisen koululaisen elämässä flaamien testeillä tulee olemaan vähemmän merkitystä, sillä ne ovat vain suuntaa antavia opettajien päättäessä ala- ja yläkoulujen päättötodistuksen arvosanoista. Flanderin koulujen testituloksia ei aiota julkaista eikä kouluja rankata tulosten mukaan. 

👦👧

Eipä muuta kuin onnea ja voimia kaikille alakoulun kuutosille, toivottavasti kukaan ei ole menettänyt yöuniaan testiviikon takia!

Kommentit

Suositut tekstit