Hengenvaarallista leikkiä

Perjantaina 2. kesäkuuta kuultiin belgialaisten kauan odottama oikeuden päätös, kun antwerpeniläinen tuomioistuin luki tuomionsa 20-vuotiaan Leuvenin yliopiston opiskelijan kuolemantapauksesta. Insinööriksi opiskellut nuorimies kuoli sairaalassa joulukuussa 2018 pari päivää sen jälkeen, kun hänet oli tuotu sinne opiskelijajärjestönsä Reuzegomin initiaatiomenoista. Initiaatiotapahtuman järjestäneille 18 opiskelijalle määrättiin kullekin 200:sta 300:aan tuntiin yhdyskuntapalvelua ja 400 euron vahingonkorvauslasku. Järjestön asianajajat pitivät tuomioita  oikeudenmukaisina kiittäen erityisesti siitä, ettei tuomittujen rikosrekisteriin tule merkintöjä. Syyttäjä oli vaatinut ja moni odottanut ainakin ehdollisia vankeustuomioita, joten sanktioiden vaatimattomuus hämmästytti. Yli 1500 ihmistä osallistui viime viikonloppuna päätöstä arvostelleisiin mielenosoituksiin, joista suurin oli tuhatpäinen marssi Gentissä. 





Opiskelijajärjestö Reuzegom lakkautettiin heti kuolemantapauksen jälkeen. Se ei ollut varsinainen ainejärjestö, vaan perustettiin vuonna 1946 antwerpeniläisen Borgerhoutin koulun kasvattien klubiksi Leuvenin yliopistossa. Myöhemmin siitä kasvoi yksi tärkeimmistä antverpeniläisosakunnista ja sitä pidettiin elitistisenä kasvoihan sen riveistä tärkeitä tekijöitä flanderilaiseen bisnesmaailmaan ja politiikkaan. Kuolleen opiskelijan isä on kotoisin Senegalista ja hänen poikansa oli vasta toinen värillinen jäsen Reuzegomin historiassa. Näistä kahdesta seikasta on haettu selityksiä tapahtumaketjulle: (1) rasismista opiskelijan kovalle kohtelulle ja (2) yhdistyksen merkittävästä yhteiskunnallisesta asemasta tuomioiden pienuudelle. Taustalla on myös kolmas kiistanalainen ilmiö, belgialaisten opiskelijoiden tervetuliais- ja initiaatioriitit.  

😢

Opiskelijoiden initiaatiomenot ovat näkyvä osa yliopisto- ja korkeakoulumaailmaa. Niihin osallistuu paikkakunnasta ja tiedekunnasta riippuen 5-45 % uusista opiskelijoista. Koska tapahtumien luonne ja järjestelyt vaihtelevat ja osa niistä on ”salaisia”, tarkkoja tietoja on vaikeaa löytää. Ei ole olemassa tilastoja siitä, mitkä opiskelijoiden onnettomuuksista liittyvät juuri tämän tyyppisiin tilaisuuksiin. Kukaan ei kuitenkaan kiellä, etteivätkö vaaratilanteet olisi kasvussa osittain siksi, että opiskelijoiden määräkin kasvaa. 1990-luvulla kirjattiin kaksi kuolemaa (1997 ja 1998) sekä palo- ja muita pintavammoja. Sitten oli rauhallisempi kausi vuoteen 2010 saakka, jolta ajalta ei löydy yhtään merkittävää uutista. Sitä vastoin reilut 10 viimeisintä vuotta ovat olleet hyvin mustia. Vuosina 2010 ja 2013 kaksi ekavuotista vaipui koomaan ja vuonna 2018 kuoli kaksi, joista toinen oli yllä kuvaamani tapaus. Paluu kampuksille koronan jälkeen sujui valitettavan huonosti, sillä syksyllä 2021 kuoli yksi opiskelija ja kaksi joutui teho-osastohoitoon. Jokaisen tapauksen jälkeen on käyty vilkkaita keskusteluja ja yliopistot ovat luvanneet parantaa yhdistysten valvontaa ja kiristää sääntöjä. Ulkopuoliset henkilöt tai ryhmät eivät kuitenkaan valvo sääntöjen noudattamista, vaan luotetaan järjestäjien itsekontrolliin. Valitettavan usein säännöt näyttävät jäävän toimistolle, kun lähdetään liikkeelle.

😢

Aika ajoin esitetään vaatimuksia, että initiaatiomenot pitäisi kieltää. Aina niille löytyy myös puolustajia. Television keskusteluohjelmassa yksi asiantuntija esitti täyskieltoa, kun taas toinen kaipasi rennompia ja leikinomaisimpia tapahtumia samaan tapaan kuin jalkapallojoukkueet kuulemma vastaanottavat uudet pelaajat. Yksi ohjelmaan soittaneista kertoi äitinsä muistelleen, että ennen vanhaan menot olivat hyväntahtoisia leikkejä ja pikkujäyniä. Kukaan keskusteluun osallistuneista yleisön edustajista ei halunnut kieltoja vaan yleensä peräänkuulutettiin sääntöjen noudattamista ja parempaa valvontaa. Löytyi toki niitäkin, jotka puolustivat avoimesti nykymenoa yhteisyyttä lisäävänä ja kaveruussiteitä vahvistavana touhuna. Eräs järjestelykomiteaan kuuluva soittaja ei halunnut ulkopuolista valvontaa, koska vihkiytymätön valvoja ei näkisi menojen takana olevia ”arvoja ja perinteitä” ja saattaisi puuttua tilanteeseen ”väärän aikaan”. Toki kuolemantapaukset ja onnettomuudet olivat hänen mielestään hyvin valitettavia, mutta eivät riittävä syy puuttua ”tärkeään” perinteeseen. 

😢

Belgian parlamentin alahuone keskusteli Antwerpenin tuomioistuimen päätöksestä tällä viikolla. Valtiopäivien jäsenet totesivat, että kansalaismielipide vaatii koko tapauksen ja oikeusprosessin perinpohjaista tutkimista. Ensin lakivaliokunta aikoo esittää, että korkein oikeus ottaa päätöksen käsiteltäväkseen ja sen jälkeen halutaan käynnistää laajempi selvitys. Osa kansanedustajista korosti, etteivät poliitikot voi ryhtyä tutkimaan yksittäistä oikeuden päätöstä, vaan tulevassa selvityksessä pitää katsoa perinpohjaisesti ja useammalta kantilta, jaetaanko Belgiassa oikeutta yhteiskuntaluokkien mukaan. Opiskelijoiden initiaatioperinteistä ei parlamentissa puhuttu, vaan niiden katsotaan nähtävästi kuuluvan oppilaitosten sisäiseen järjestyksenpitoon. 

Kommentit

Suositut tekstit