Värikkäitä metsäretkiä

Kevät tulee! Mikäpä olisi parempi tapa ihailla luonnon heräämistä kuin kävelyretki värikkäässä metsässä.  Belgian tunnetuin paikka on sinililjojen (boshyacint/wilde hyacint, jacinthe des bois) koristama Hallen sininen metsä (Hallerbos, bois de Hal), jota jotkut pitävät jopa Euroopan kauneimpana huhtikuisena luonnonilmiönä. Koko metsä on 550 hehtaaria laaja ja opastetut polut, joilta kukkaloistoa voi ihailla, kattavat noin 100 hehtaarin alueen. Sinililjat menestyvät atlanttisessa ilmastossa ja sitä kasvaakin Britteinsaarilla ja mantereen rannikkovyöhykkeellä Espanjasta Ranskan kautta Belgiaan. Belgiassa juuri Brysselin seutu on esiintymisalueen itäisellä äärirajalla.

Hallen sininen metsä houkutteli ennen koronaa tuhansia vierailijoita kotoa ja kaukomailta ja ruuhkautui suosituimpina viikonloppuna. Pandemian aikana ilmaiset bussikuljetukset oli peruttu, ylimääräiset parkkipaikat suljettu ja kävijämääriä rajoitettu, mutta jo viime vuonna oltiin palaamassa koronaa edeltäviin ihmismääriin. Jos säät suosivat, tästä voi tulla ennätyskevät. Flanderin metsähallitus vetääkin polkujen reunoille kilometrikaupalla naruja, joilla parhaita kukkaketoja yritetään suojella liian innokkailta ihailijoilta. 

🌼

Rauhaisia hetkiä ja retkiä kaipaavien kannattaa pitää mielessä, että värikkäitä kevätmetsiä löytyy muualtakin. Ei ehkä yhtä vaikuttavia kuin Hallen metsä, muttei myöskään yhtä ruuhkaisia. Lisäksi luomakunnan repertoaariin kuuluu muitakin värejä, joten jos siniset metsät eivät kiinnosta tai  alkavat kyllästyttää, voi vaihteeksi ihailla vaikkapa keltaista tai valkoista metsää.   

🌼

Helmikuun lopulla alkaa ensimmäisen kevään merkin, keltaisen narsissin (jonquille/narcisse sauvage, narcis), kukinta, joten narsissiretkille on jo kiire. Ne tykkäävät kosteasta ja happamasta maaperästä ja sellaisia alustoja löytyy parhaiten Ardenneilta, jonkin verran myös keskisestä Belgiasta. Bryssel-Namur akselin ympäristössä narsissiaika lähestyy jo loppuaan, mutta itäisessä Belgiassa seikkaileva voi niitä vielä löytää. Yksi kuuluisimpia narsissiketoja sijaitsee Holzwarchen laaksossa lähellä Saksan rajaa.  Narsissien poiminta on valitettavan yleinen laillisuuden rajamailla häilyvä harrastus. Poiminta on kielletty luonnonpuistoissa ja yksityisillä mailla, mutta sallittu tietyin ehdoin valtion metsissä. Vallonia päätti tänä keväänä, että yksi henkilö saa poimia kaksi pientä kimppua päivässä. Laittomasta kodin kukittamisesta voi joutua maksamaan enimmillään satasen ja kaupallisesta toiminnasta jopa 500 euron sakon. 

🌼

Valkovuokot (bosanemoon, Anémone sylvie/des bois) ovat kukassa maalis-huhtikuussa, joten niiden kukinta-aika alkaa tuota pikaa. Valkovuokot ovat tämän tarinan sankareista kaikkein laajimmin levinneitä ja niitä tavataan Pohjois-Espanjasta ja Britteinsaarilta Ukrainaan ja Länsi-Venäjälle. Suomessakin valkovuokkoja kasvaa Etelä-Lapissa saakka. Ne menestyvät parhaiten vanhoissa valoisissa luonnontilaisissa metsissä ja lehtoniityillä. Muiden kevätkukkien tapaan se kukkii aikaisin ennen kuin sen yläpuolella olevat puut kasvattavat varjostavat lehtensä. 

🌼

Jos kukkaloisto ammattimaisesti hoidetussa puutarhassa kiinnostaa, voi ostaa pääsylipun esimerkiksi Groot Bijgardenin linnaan, josta löytyy muiden muassa 400 eri tulppaanilajiketta, Belgian hienoimmaksi kehuttuun Meisen kasvitieteelliseen puutarhaan, Hasseltin japanilaiseen puutarhaan kirsikkapuita katselemaan tai Kalmthoutin arboretumiin.  

🌼

Yllä kuvattu lista metsiä ja puistoja ei yritä olla lähimainkaan täydellinen. Siksi kannattaa etsiä lisätietoja Natuurpuntin sekä paikallisten ja alueellisten turistitoimistojen sivuilta. Myös kaverit ja naapurit tietänevät useita muitakin värikkäitä retkikohteita. 

Kiitokset asiantuntija Tuomas Hänniselle!

🌼🌼

Hyödyllisiä linkkejä

Pahoittelut, että linkit eivät aina aukea automaattisesti. Jätin siksi kaikki osoitteet näkyville, jotta ne voi tarvittaessa kopioida manuaalisesti nettiselaimeen. 

Narsissit (helmikuun loppu - huhtikuu)


Valkovuokot (maalis-huhtikuu)

    

Sinililjat (huhti-toukokuu) 

Puutarhat 


Yleistä:

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit