Tappajat vapaalla jalalla

Televisiossa alkoi viime viikolla uusi sarja ”1985”, fiktiivinen kuvaus nuorista santarmeista ja heidän elämästään 1980-luvulla. Ohjelman taustalla ovat tositapahtumat, ns. ”Brabantin tappajat”, joka on Belgian historian merkittävin selvittämätön rikosvyyhti. Rikosskandaali on noussut jälleen otsikoihin myös siksi, että Thaimaan poliisi otti viime viikolla kiinni entisen santarmin, jota jutun nykyiset tutkijat haluavat jututtaa ja joka lennätetään Belgiaan tällä viikolla. 

”Brabantin tappajien” ensimmäinen rikos tapahtui vuonna 1982 ja viimeinen vuonna 1985. He tekivät kaikenlaisia rötöksiä auto- ja asevarkauksista marketti-iskuihin. Iskuja yhdisti silmitön väkivalta, sillä gangsterit pahoinpitelivät ja ampuivat ihmisiä ilman minkäänlaisia pidäkkeitä, osan uhreistaan teloitusluonteisesti. He surmasivat yhteensä 28 henkilöä ja haavoittuneita oli 22. Uhrit olivat kauppojen ja ravintoloiden työntekijöitä, asiakkaita, poliiseja ja santarmeja. Saaliikseen he saivat noin 7 miljoonaa Belgian frangia, koruja, aseita ja elintarvikkeita. 

👿

Vaikka lehdistö alkoi kutsumaan tapahtumasarjaa Brabantin tappajiksi/murhiksi, rikoksia tehtiin paljon laajemmalla alueella, yksi jopa Ranskan puolella. Toki suurin osa iskuista tehtiin todellakin Brabantin maakunnassa. Flaamimedioissa gangstereita on kutsuttu keskeisen nimismiespiirin mukaan Nivellesin jengiksi (de bende van Nijvel). Rikoksista 14 ensimmäistä tehtiin vuosina 1982-1983, jonka jälkeen seurasi melkein kahden vuoden tauko. Tauko päättyi, kun joukkio hyökkäsi illalla 27. syyskuuta 1985 ensin Braine-l'Alleudin ja sitten Overijsen Delhaize-marketteihin (yhteensä 8 kuollutta) ja vielä 9. marraskuuta Aalstin Delhaize-markettiin (8 kuollutta), jonka jälkeen joukko poltti pakoautonsa ja heitti aseensa Ronquièresin kanavaan. Erään teorian mukaan rikossarja päättyi, koska yksi ryhmän jäsenistä olisi kuollut Aalstissa saamiinsa haavoihin.

👿

Rikoksia on tutkittu tuloksetta näihin päiviin saakka. Kaikkia mahdollisia menetelmiä valheenpaljastuskoneesta DNA-tutkimuksiin on kokeiltu. Ranskalaiset ja kanadalaiset sekä Yhdysvalloissa koulutetut rikosprofiloijat ovat lukeneet läpi aineistot ja yrittäneet rakentaa henkilötyyppiä, joka pystyisi ja ryhtyisi moisiin tekoihin. Ryöstäjien muotokuvia on piirretty silminnäkijäkertomusten ja hypnoosissa saatujen muistelusten perusteella. Eri tutkijaryhmien välillä on ollut kiistoja ja keskinäistä syyttelyä mm. tietojen pimittämisestä. Onpa ilmassa ollut häivähdys ”flaamitutkijat vastaan vallonitutkijat” -henkeä.  Entiset rikostutkijat ja -epäillyt ovat kirjoittaneet kirjoja ja antaneet haastatteluita, mikä on samentanut vettä entisestään. 

👿

Tekoja tutkineet viranomaiset ovat esittäneet lukemattomia teorioita ja seuranneet kaikenlaisia tutkimuslinjoja. Kaikkein hämmentävin seikka on suuren uhrimäärän ja pienehkön ryöstösaaliin epäsuhta. On epäilty, että tekijät olisivat voineet olla esimerkiksi asehulluja pikkurikollisia, terroristeja, gangstereita verhoamassa paria suunniteltua murhaa suurella määrällä viattomia uhreja tai äärioikeistoryhmä horjuttamassa lakia ja järjestystä sekä koko poliittista systeemiä. Epäiltyjä on pidätetty ja kuulusteltu, mutta kaikki epäillyt henkilöt vapautettu todisteiden puutteessa. Kerta toisensa jälkeen kaikille teorioille on esitetty uskottavilta kuulostavia vastaväitteitä.

👿

Epäonnistuminen rikossarjan selvittämisessä on ollut nolo juttu Belgian viranomaisille ja  poliittiselle järjestelmälle. Sadat omaiset ovat jääneet ilman vastausta, mitä heidän läheisilleen todella tapahtui.  Brabantin tappajat ja Dutroux-skandaali olivat isoja syitä koko santarmilaitoksen lakkauttamiselle vuonna 2002, jonka jälkeen puolustusministeriöllä ja armeijalla ei ole ollut minkäänlaista vastuuta Belgian sisäisistä järjestyksenpito- tai turvallisuusasioista.

👿

Alussa mainittu TV-sarja on harvinainen yhteistuotanto.  Sen ovat tehneet yhdessä Belgian flaaminkielinen yleisradiokanava VRT ja ranskankielinen yleisradiokanava RTBF.  Sitä voi katsella striimattuna sekä VRT Maxilla että RTBF Auviolla (YLE Areenalla joskus myöhemmin).  Tällä kertaa koko maan kattava yhteistyö näyttää sujuvan paremmin kuin itse rikoksia tutkittaessa. 

Kommentit

Suositut tekstit