Uimaan!

Kun ennätyskuumuus kiusaa, tekisi mieli päästä uimaan. Tuhansien järvien Suomessa kansa on tottunut kävelemään, pyöräilemään tai autoilemaan lähimpään uimarantaan ja hyppäämään veteen. Mitenkäs täällä Belgiassa? Maassa, jossa ei ole suomalaisen kaltaisia jääkauden luomia vesistöjä, ja jossa satojen vuosien ihmiselo, maanviljely ja rakentaminen ovat jättäneet jälkensä joka paikkaan. 

🏄

Pohjanmeren alue on tunnettu hiekkarannoistaan ja rantalomapaikoistaan -sekä rannikolle suuntautuvista ruuhkistaan-, mutta jonkin verran uimamahdollisuuksia löytyy sisämaastakin. EU:n jokavuotinen uimavesien laaturaportti kattaa noin 80 sisämaan uimapaikkaa, joista kolmasosa on Valloniassa ja kaksi kolmasosaa Flanderissa. Koska jokamiehenoikeus on tuntematon konsepti, ei uiminen kaikissa mahdollisissa kastautumispaikoissa ole suositeltavaa. Siitä saattaa tulla sakot tai epämiellyttävä terveysongelma, koska veden puhtaudesta ei ole tietoa. Valvotut ja tarkastetut uimarannat ovat sen sijaan hyvässä kunnossa. 

🏄

Suurin osa Belgian sisämaan uintimahdollisuuksista löytyy jokien tai purojen suvantopaikoista, patoaltaista sekä vanhoista hiekanottopaikoista. EU-raportin rantakartta on hyvin pohjois- ja eteläpainotteinen, eikä esimerkiksi Brysseliä ympäröivistä kahdesta Brabantin maakunnasta ole mainittu kuin yhteensä kolme uimapaikka. Osa paikoista on maksullisia ja niissä voi olla monia muitakin harrastus- ja liikuntamahdollisuuksia sekä kahviloita. Aina ei tehdä selvää eroa edes luonnonvesien ja maauimaloiden välillä ja esimerkiksi Flanderin ympäristöministeriön julkaisemassa interaktiivisessa opaskartassa kaikki taivasalla sijaitsevat uimapaikat ovat sekaisin samassa kategoriassa.  

🏄

Vuoden 2021 raportin mukaan melkein kaikki 80 belgialaista sisämaan rantaa olivat hyviä tai erinomaisia, surkeita ei ollut yhtään ja parista paikasta puuttuivat tiedot. Tilanne on parantanut hyvää vauhtia, sillä vielä vuonna 2012 surkeita rantoja oli toistakymmentä. Kun tarkastellaan prosenttilukuja kaikista tutkituista rannoista, Suomessa on enemmän erinomaisia rantoja kuin Belgiassa, kun taas hyvien ja erinomaisten yhteisprosenttiluvussa Belgia johtaa. Täytyy taas muistuttaa, että järvien ja lampien runsaslukuisuuden ja jokamiehenoikeuden ansiosta Suomessa uidaan paljon useammassa paikassa kuin EU:n raportissa mainitussa noin kolmessasadassa rannassa. Belgiassakin toki harrastetaan ”villiä” uintia pikkupuroissa ja jopa vanhoissa kaivoksissa, mutta paljon vähemmän kuin Suomessa. 

🏄

Vesistöjen puhdistuminen, savupiipputeollisuuden katoaminen jokien varsilta sekä kuumien kesien yleistyminen ovat lisänneet vaatimuksia virallisten uimapaikkojen lukumäärän kasvattamiseksi. Tämän kesän helteille ei uusia virkistyspaikkoja ole luvassa, mutta ensi kesäksi jo on. Yksi näyttävimmistä uusista paikoista tullee löytymään Monsista, jossa aiotaan sallia uiminen ”Canal du centre” -kanavan valtavassa suvannossa.  Vaikka moni joutuukin vielä tyytymään kotopihan kahluualtaaseen, isommissakin puhtaissa vesissä virkistäytyminen on onneksi vuosi vuodelta yhä useamman ulottuvilla. 

Kommentit

Suositut tekstit