Heipä hei, metsien miehet

Saha soi, taas salokorpi kaikaa. Viime kuukausina Vallonian metsissä liikkuessa on ollut helppo havaita savotoita siellä ja täällä. Puupinot teiden ja polkujen varsilla kasvavat kadotakseen sitten rekkojen lavoille. Ja minnekäs rekat niitä puita kuljettaa? Enimmäkseen Antverpenin satamaan Kiinaan laivattavaksi. 

🌳

Kiinalaisten puukaupat Länsi-Euroopassa eivät ole mikään uusi ilmiö, mutta ne ovat lisääntyneet huomattavasti viime kuukausina. Vuonna 2005 puuta vietiin ”keskuksen valtakuntaan” vain muutamia kymmeniä kuutiometrejä ja viime vuonna 180.000 m³. Varsinkin lehtipuu kiinnostaa heitä kovasti. Yksi lopputulema tästä on se, että Belgiassa myydään enemmän ja enemmän kiinalaisia huonekaluja, jotka on tehty vallonialaisesta puusta. 

🌳

Kun Ranska kieltää prosessoimattoman raakapuun viennin ja Saksa sallii ainoastaan kotimaisten sahojen kapasiteetin  ylittävien hakkuiden viennin ulkomaille, ovat vallonian tammet joutuneet tulilinjalle. Kiina puolestaan rajoittaa kotimaista puunhakkuuta ja rahoittaa kiinalaisia sahoja, jotta ne ostaisivat puunsa ulkomailta. Tämän vuoksi sahapuusta on maksettu tänä syksynä 30-40 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Tammea on riittänyt sahattavaksi vain 20:lle Vallonian 63:sta sahasta ja joidenkin arvioiden mukaan 95% syksyn tammikaupoista olisi mennyt Kiinaan. Kotimaan sahoilla oli tavoitteena 50.000 kuutiota lehtipuuta, mutta saalis oli vain noin 5.000 m3.
.

🌳

Onko poliitikoilla keinoja suitsia kehitystä? Periaatteessa julkisyhteisöt, jotka omistavat metsää, voivat ohittaa huutokaupan säännöt ja myydä puunsa paikalliselle sahalle ”alihintaan”. Myöskin kunta voi varata tietyn määrän alueensa hakkuista kunnan omille sahoille. Tässä on ongelmana se, että joidenkin metsäisten kuntien verotuloista suuri osa (jopa 25%) tulee puukaupoista. Eli mitä isommat rahat puukaupoissa liikkuvat, sitä paremmin kunnalla menee riippumatta siitä, minne puut myydään. Useat kunnat ovatkin tehneet uusia verotuloennätyksiä tänä syksynä.  Pitkällä aikavälillä tämä politiikka ei tietenkään ole kovin taloudellista, jos sahat menevät nurin ja työttömyys kasvaa. Toisaalta on havaittu myös tapauksia, joissa ulkomaalainen sijoittaja on ostanut belgialaisen sahan, joka esiintyy sitten huutokauppatilaisuudessa ”paikallisena”. Tässäkään tilanteessa puu ei päädy paikallisen sahan hampaisiin, vaan viedään maasta.
  
🌳

Vallonian hallitus sanoo myös olevansa huolestunut tilanteesta. Pelätään, että konkurssit lisääntyvät, paikallinen puunkäsittelyn tietämys sekä ammattitaito katoavat ja toisaalta metsien hakkuut eivät ole kestävällä pohjalla. Alustavasti on suunniteltu, että kahdeksan miljoonaa euroa EU:n koronaelvytysvaroista käytettäisiin Vallonian metsien suojeluun. Finanssiministeri Borsun ja ympäristöministeri Tellierin joukot käyvätkin keskusteluja siitä, kuinka varat suunnataan, suojellaanko Vallonian sahureita vai metsiä ja kuinka balanssi löydetään. 

Kommentit

Suositut tekstit