Aika entinen ei koskaan enää palaa?

Vein joskus 1990-luvulla auton huoltoon ja näin, miten rasvakouraiset huoltomiehet toivottivat toisilleen hyvät huomenet poskipussaamalla. Katselin huuli pyöreänä (no pun intended), että mikäs outo juttu tämä on. Pian opin, kuinka yleinen tervehdysmuoto se onkaan ja sitä paitsi hygienisempi kuin kättely. Onhan se harvinaisempaa, että mies pissaa vessareissulla poskelleen kuin sormilleen. Vuodet belgialaisessa urheilu- ja yhdistystoiminnassa tekivät sitten tästäkin jäyhästä savolaisesta suaven poskellepussaajan vastapelurin partakarvoituksesta riippumatta. 

Suositulle tavalle tuli äkkistoppi vuosi sitten, kun koronapandemia alkoi. Ensimmäiset ohjeet ja määräykset saatiin maaliskuussa 2020 ja TV-uutisissa nähtiin hämmentyneitä kommentteja, kuten ”nyt menevat kiellot jo liian pitkälle!”. Valtaosa porukasta ymmärsi, että nyt on tosi kyseessä ja pikkuhiljaa tilanteeseen on totuttu. Mutta aina, kun rajoitusten purkamisesta puhutaan, nostalgiset muistot palaavat ja poskipusut nousevat esille. On jopa julkaistu ohjeita siitä, miten isovanhemmat ja lapsenlapset voisivat tervehtiä toisiaan. Yksi suositelluista liikeradoista on takaraivon koskettaminen.  Kas näin:



 

Kansalaisten ja asiantuntijoiden keskuudessa käydään paljon keskustelua, onko paluuta entiseen ollenkaan. Esimerkiksi lehdessä haastateltu ranskalaisprofessori totesi, että nyt olisi hyvä tilaisuus lopettaa kokonaan työpaikalla tapahtuva koskettelu ja pussailu. Hänen mukaansa varsinkin jotkut naiset ovat nähneet pandemiaa edeltäneen tilanteen ongelmallisena, koska ”kohteliaiden käytöstapojen” varjolla on tapahtunut kaikenlaista ja rajanveto on ollut vaikeaa. Kaikki näyttävät kuitenkin uskovan, että  kavereiden kesken ja perhepiirissä tavat palautuvat ennalleen tuota pikaa ja kyynärpäätervehdys on pian muisto vain. 

Sisäministeri Annelies Verlinden (Flanderin liberaali) lupasi jo muutama viikko sitten, että 9. kesäkuuta lähikontaktit palaavat, mutta hallituksen asiantuntijaryhmää vetävä virologi Erika Vlieghe korjasi heti, etteivät he ole sellaista suositelleet. Myöskin hallituksen koronatiedottaja, professori  Yves Van Laethem, laittoi tällä viikolla jäitä hattuun. Hän muistutti, että suuri osa belgialaisista on vielä rokottamatta ja siksi on aivan liian aikaista aloittaa yleinen  pussaaminen uudelleen. Ainostaan rokotettujen kesken perhepiirissä se voisi olla nyt mahdollista. Van Laethem arvelee, että rokotuksissa saavutetaan vasta heinä-elokuussa sellainen taso, jolla laajempien kansanryhmien lähikontaktit voitaisiin sallia.

Tänään 4. kesäkuuta on taas hallituksen ja alueiden koordinaatioryhmän kokous, jossa päätetään uusista helpotuksista ja rajoitusten poistoista. Asialistalla näyttäisivät olevan ravintolat, urheilu- ja kulttuuritapahtumat, ulkomaanmatkat ja ilmaiset koronatestit. Ei mitään mainintaa lähikontakteista, joten poskipusut saanevat vielä odottaa.  

Kommentit

Suositut tekstit