Pörssisähköä? Ei kiitos!

Pörssisähkön hinta on Suomessa ykkösuutisia päivästä toiseen ja viikosta seuraavaan. Belgiassa uutisvirtaa hallitsevat ihan muut aiheet, eikä pörssisähköstä puhu kukaan. Syy tähän on hyvin yksinkertainen, sitä on tarjolla vain harvoille ja valituille. 


Engie-energiayhtiö ilmoitti kesällä 2021 tuovansa Flanderin markkinoille pörssisähkösopimuksen ja tuolloin uutisoitiin, että se laajentaa tarjouksensa Brysseliin ja Valloniaan tuota pikaa. Nyt, kaksi ja puoli vuotta myöhemmin, pörssisähköä saa edelleen vain Flanderissa ja vain Engieltä. Engien nettisivulta löytyvän listan mukaan diiliä kannattaa harkita, jos taloudessa on esimerkiksi sähköauto, aurinkopaneelit ja akku tai lämpöpumppu. Kuluttajajärjestö Testachats mainitsee samat kriteerit ja lisää, että pörssisähkö sopii nörteille, jotka seuraavat sähkönkulutustaan jatkuvasti. Sellaisia henkilöitä ei järjestön mukaan ole Belgiassa paljon. Vain yhdellä promillella flaamitalouksista oli pörssisähkösopimus vuoden 2023 lopussa, joten se ei ole ollut kovin suuri suksee eikä siksi levinnyt muualle maahan.

Belgiassa ei siis spekuloida sähkön tuntihinnoilla vaan myyjät ja asiakkaat pelaavat pitkää peliä, jossa mietitään hintakehitystä kuukausien tai jopa vuosien tähtäimellä. Puntaroidaan kannattaako olla kiinteä- vai vaihtuvahintainen sopimus. Kiinteän sopimuksen voi tehdä yhdeksi tai kolmeksi vuodeksi ja vaihtuvahintaisen toistaiseksi. Viimemainitun sopimuksen irtisanomisehdot vaihtelevat firmasta riippuen ja sähkön hinta heilahtelee indeksin mukaan kuukausittain tai neljännesvuosittain. Asiakkaat yrittävät saada mahdollisimman halpoja kiinteähintaisia sopimuksia, kun hinnat ovat alhaalla. Korkean hinnan aikana yritetään puolestaan tehdä hyviä vaihtuvahintaisia sopimuksia ja toivotaan hintojen kääntyvän laskuun. 

Kun sähkön hinta sukelsi korona-aikana, asiakkaiden kannatti solmia edullisia kiinteähintaisia sopimuksia. Sähköfirmat uskoivat, että markkinat vakiintuvat ilman suurempia mullistuksia ja siksi molempien sopimustyyppien kauppa jatkui. Ukrainan sota sotki kuitenkin energiabisneksen ja nosti sähkön hintaa niin paljon, ettei vakauteen enää uskottu ja kaikki yhtiöt lopettivat kiinteähintaisten sopimusten myynnin. Vanhatkin sopimukset lopetettiin sitä mukaa, kun ne tulivat kautensa päähän. Näin kävi esimerkiksi meidän perheelle, kun kolmevuotinen sopimus sattui loppumaan pari kuukautta sodan alkamisen jälkeen. Se muutettiin kauppiaan yksipuolisella päätöksellä vaihtuvahintaiseksi. 

Vuoden 2023 alussa sähkökauppiaat arvelivat, että hinnat ovat vakiintuneet tasolle, jolla kiinteähintaisia sopimuksia voitaisiin taas allekirjoittaa molemmille osapuolille sopivilla hinnoilla. Niinpä kaikki yhtiöt palasivat pikku hiljaa entiseen, eli nyt uusia sopimuksia saa joko kiinteillä tai vaihtuvilla hinnoilla. 

Vaikka pieniä heilahteluja olikin, yleisesti ottaen sähkön hinta laski koko viime vuoden, joten tällä haavaa sähköfirmat ovat tyytyväisimpiä kiinteähintaisiin ja asiakkaat vaihtuvahintaisiin sopimuksiin. Tilanne voi kuitenkin muuttua, jos maailmalla tapahtuu uusia mullistuksia tai ydinvoiman osittaisen alasajon aiheuttamaa aukkoa ei saada täytettyä muilla sähkönlähteillä. Siksipä vaihtuvahintaiset sopimukset tarjoavat aivan tarpeeksi jännitystä sekä myyjille että asiakkaille, eikä pörssihintapeliin liene tulevaisuudessakaan merkittävää kiinnostusta.

Kommentit

Suositut tekstit