Laski laulellen vesiä

 ”Oikeusministerin syntymäpäivät eilen vietettiin, ystävät ja tutut sinne kutsuttiin. Ja siellä kaikilla oli niin muukaavaaa…”. Paitsi, että kolmella kutsutulla mukavan pitäminen meni pahasti överiksi. 



Belgia on saanut uuden ”-gaten” ja ministeriskandaalin. Koska ollaan surrealismin kotimaassa, ei uusi skandaali ole mikään tavanomainen verbaalinen möläytys tai hämäräbisnes, vaan ennemminkin suomalaiseen juhannukseen viittaava ”pipigate”. Oikeusministeri Vincent Van Quickenborne (Flanderin liberaali, Open VLD) vietti 50-vuotissyntymäpäiviään 14. elokuuta kodissaan Kortrijkissä. Kolme hänen vieraistaan kävi illan aikana pissaamassa talon edessä seisovan poliisiauton päälle. Temppua ei tehty hetken mielijohteesta, sillä se toistettiin kolme kertaa kahden ja puolen tunnin aikana. Ministeriä itseään syytetään, että hän olisi neljän aikaan aamuyöstä käynyt esittämässä lorottelemista kuvaavia eleitä poliisiauton lähellä. Van Quickenborne kieltää viimemainitun syytteen jyrkästi ja on esittänyt tuekseen talonsa turvakameravideon, jossa hän on pysäyttämässä kaverilleen taksia juuri väitetyn rikoksen hetkellä. Oman versionsa mukaan hän olisi soittanut ilmakitaraa ja ottanut selfieitä kaverinsa taksia odotellessa. 

O

Ministeri on toistellut olleensa täysin tietämätön illan tapahtumista auton ympärillä ja pyysi välittömästi tekijöitä ilmoittautumaan poliisille, jonka he tekivätkin. Syytettyjen asianajaja sanoo, että heitä hävettää valtavasti eikä heillä ollut mitään tarkoitusta pilkata poliisia tai vahingoittaa heidän kalustoaan. Asianajajan mielestä teot olivat erittäin typeriä mutteivät rikollisia. Sekä asianajaja että ministeri ovat vihjailleet, että oppositio ja poliisien ammattiliitot olisivat tekemässä kärpäsestä härkäsen. Taustalla ollaan näkevinään valmisteilla oleva poliisien eläkeuudistus, jossa liitot ja Van Quickenborne ovat ärhäkkäästi napit vastakkain. Vihjaukset ovat luonnollisesti ärsyttäneet poliiseja ja he ovat voimallisin sanankääntein kieltäneet aiheuttaneensa tai kiihdyttäneensä julkista kohua. 

O

Miksi poliisiauto sitten seisoi talon edessä koko yön? Suojelemassa ministeriä. Vuosi sitten poliisi paljasti gangstereiden hankkeen kaapata Van Quickenborne ja/tai hänen perheensä. Kodin läheltä löytyi aselastissa ollut auto ja Hollannin poliisi pidätti neljä miestä, jotka olivat suunnitelleet hyökkäystä taloon. Tapauksen epäiltiin liittyvät kokaiinikauppaan, jonka Länsi-Euroopan keskukseksi Antverpenin satama on viime vuosina kehittynyt ja jonka hillitsemiseksi Van Quickenborne on paiskinut kovasti hommia. Hän on saanut muitakin tappouhkauksia ja sen vuoksi hänen kotinsa on ympärivuorokautisessa aseistetussa valvonnassa. Kun miettii, millaisten uhkien alaisena ministeri elää, tuntuu vartiossa olleiden poliisien häpäiseminen entistä kummallisemmalta touhulta. Luulisi ministerin kavereiden olevan kiitollisia, että kamusta pidetään huolta.

O


Van  Quickenborne saapuu torstaina 7. syyskuuta parlamentin oikeusvaliokunnan kuultavaksi. Useat kansanedustajat eri puolueista ovat vaatineet selityksiä synttäriyön tapahtumista. Ministeri vakuuttaa olevansa täysin syytön ja saapuvansa luottavaisella mielellä valiokunnan kuulusteluun. Ministeriero ei olekaan asialistalla, mutta poliisien suuttumuksen ja epäluottamuksen liennyttämisessä riittää työtä. 

Kommentit

Suositut tekstit